THEPOWERGAME
Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από την Κίνα κατέγραψαν τον Μάιο νέο ρεκόρ από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 22 Φεβρουαρίου του 2022, όπως έδειξαν τα τελωνειακά στοιχεία του Πεκίνου την Τρίτη.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Ρωσίας, με το μεταξύ τους εμπόριο να φτάνει πέρυσι το ποσό ρεκόρ των 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνειακά στοιχεία.
Ο ασιατικός κολοσσός αγόρασε τον περασμένο μήνα από τη Ρωσία 9,71 εκατ. τόνους πετρελαίου, συγκριτικά με 5,4 εκατ. τον Φεβρουάριο του 2022 και 6,3 εκατ. τόνους τον ακόλουθο μήνα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισαγωγές ρωσικού αργού από την Κίνα μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.
Συμφωνούν με τα εμπορικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα και έδειξαν ότι το εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία εκτοξεύθηκε σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από τον Φεβρουάριο του 2022.
Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών τον περασμένο μήνα ανήλθε σε 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πεκίνου, με τις κινεζικές εισαγωγές από τη Ρωσία να ανέρχονται σε 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής τον Μάρτιο, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύτηκαν να αυξήσουν το εμπόριο στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, καθώς χαιρέτισαν τη συνεργασία τους «χωρίς όρια».
Και οι ρωσικές ενεργειακές παραδόσεις στην Κίνα πρόκειται να αυξηθούν κατά 40% φέτος, δήλωσε τον περασμένο μήνα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ.
Το Πεκίνο δηλώνει ότι κρατάει ουδετερότητα στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά έχει επικριθεί από τις δυτικές χώρες για την άρνησή του να καταδικάσει τη Μόσχα και για τη στενή στρατηγική του εταιρική σχέση με τη Ρωσία.
Μιλώντας για τη ρωσική οικονομία αυτόν τον μήνα, ο πρόεδρος Πούτιν παραδέχθηκε ότι το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους ήταν «το πιο δύσκολο», καθώς η Δύση τιμώρησε τη χώρα του με πρωτοφανείς κυρώσεις.
Οι αναλυτές λένε ότι η Κίνα έχει το πάνω χέρι στη σχέση με τη Ρωσία και ότι η επιρροή της αυξάνεται καθώς βαθαίνει η διεθνής απομόνωση της Μόσχας.
Η Κίνα και η Ρωσία έχουν αυξήσει τα τελευταία χρόνια την οικονομική συνεργασία και τις διπλωματικές επαφές, με τη στρατηγική τους εταιρική σχέση να έχει γίνει ακόμη πιο στενή μετά την εισβολή στην Ουκρανία.