THEPOWERGAME
Οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να προκαλέσουν την πτώση του πληθωρισμού θα περάσει μέσα από τη μείωση της ζήτησης και την ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι ένα σενάριο ιδιαίτερα δημοφιλές στις τάξεις των αναλυτών, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να ανησυχεί πολύ τους επενδυτές. Οι χρηματιστηριακές δείκτες σημειώνουν αξιοσημείωτα κέρδη φέτος και δεν υπάρχουν παράγοντες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν το σκηνικό, όσο η ύφεση καθυστερεί.
Η πραγματική ύφεση της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας θεωρείται ότι θα γίνει αισθητή προς το τέλος του 2023 αλλά δεν θα είναι καταστροφική και θα ακολουθήσει ανάκαμψη το 2024, χωρίς όμως να αναμένονται εντυπωσιακές επιδόσεις. Ο παράγοντας που θα παίξει καταλυτικό ρόλο είναι η τεχνητή νοημοσύνη, οι εφαρμογές της οποίας ανατρέπουν ήδη μεγάλα τμήματα επιχειρηματικών κλάδων. Κάποιες δουλειές χάνονται και άλλες δημιουργούνται καθώς αλλάζουν οι ανάγκες στην εποχή της AI και υπάρχει ελπίδα ισχυρής ανάπτυξης.
Τι προβλέπουν οι αναλυτές
«Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να νικήσει την ύφεση», εκτιμούν ξένοι αναλυτές, σχολιάζοντας την ευφορία που επικρατεί γύρω από τον τεχνολογικό κλάδο και ειδικότερα τις νέες τεχνολογίες, με κορυφαία την τεχνητή νοημοσύνη και τις αναρίθμητες εφαρμογές της. Η Forune Business Insights και η συμβουλευτική Next Move Strategy Consulting προβλέπουν ότι η συνολική αξία της αγοράς AI θα φτάσει τα 2 τρισ. δολάρια έως το 2030, από 136 δισ. δολάρια που ήταν το 2022. Θα αναπτύσσεται με μέσο ετήσιο ρυθμό γύρω στο 21,6% και επομένως είναι πολύ φυσιολογικό οι γίγαντες της τεχνολογίας, όπως η Apple, η Microsoft και η Google να επενδύουν τεράστια ποσά για να κυριαρχήσουν.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία τεχνολογία που μετασχηματίζει κλάδους και οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ενθουσιασμός σχετικά με τις νέες χρήσεις της δεν θα υποχωρήσει σύντομα. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί αναλυτές αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους και πλέον προβλέπουν ότι στο τέλος του 2024, οι αγορές θα είναι πολύ υψηλότερα από προηγούμενες εκτιμήσεις, με ώθηση από την AI αλλά και από την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση των επιτοκίων.
Αν και τα οφέλη των τόσο ανατρεπτικών τεχνολογιών, όπως της τεχνητής νοημοσύνης, συνήθως κάνουν δεκαετίες να περάσουν στην οικονομία, οι επενδυτές βιάζονται και θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν τα οφέλη προκαταβολικά, οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές. Έτσι δημιουργούνται φούσκες, των οποίων η διάρκεια εξαρτάται από μία σειρά εξελίξεων γύρω από την τεχνολογία που προκαλεί όλη αυτή την αναστάτωση.
Ακόμη και στην περίπτωση που μία τεχνολογία είναι τόσο επιδραστική όσο η AI, δημιουργούνται φούσκες, έστω περιφερειακά, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα όταν σκάσουν.
Δεν μπορούν όμως να καταστρέψουν την ίδια την τεχνολογία, η οποία θα συνεχίζει να εξελίσσεται και να προσφέρει τεράστιες επενδυτικές και χρηματιστηριακές ευκαιρίες. Γι’ αυτό οι αναλυτές που προσπαθούν να προβλέψουν το μέλλον των αγορών, πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να νικήσει την ύφεση και να οδηγήσει σε ισχυρή ανάκαμψη.
Τα πάντα, από τις εφοδιαστικές αλυσίδες, το marketing, την παραγωγή, την έρευνα, την ανάλυση, τις εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, τα περίφημα Chatbots, τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, τα θεάματα, όλοι οι κλάδοι της οικονομίας, αργά ή γρήγορα θα επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη και θα χρειάζονται τη συνδρομή της. Η κατά 20 φορές ανάπτυξη της αγοράς στα επόμενα επτά χρόνια θα δημιουργήσει ευκαιρίες αλλά θα καταργήσει και εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αλλά σήμερα προκαλεί ένα επενδυτικό κύμα που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κυματοθραύστης απέναντι στην ύφεση.