THEPOWERGAME
Καθώς βαθαίνει η απομόνωση της ρωσικής οικονομίας από τη Δύση, το Κρεμλίνο προβαίνει σε μέτρα για να θωρακίσει τα συμφέροντά του και να επιβάλει αντίποινα σε εταιρείες της Δύσης ύστερα από τις κυρώσεις των G7. Πρωταρχικός στόχος της Ρωσίας να είναι να αποφύγει την κατάταξή της στη ίδια συνομοταξία με χώρες όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Μιανμάρ. Το Κίεβο έχει ζητήσει από τα κράτη-μέλη της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force, FATF) να συμπεριλάβει τη Ρωσία στη «μαύρη» ή «γκρίζα» χωρών καθώς η Μόσχα συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία επί δεύτερο συναπτό έτος.
Από την πλευρά της Ρωσίας, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προσεγγίσει διάφορα κράτη-μέλη της FATF προειδοποιώντας τα για ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις. Το πρακτορείο Bloomberg αποκάλυψε πως στις χώρες αυτές συγκαταλέγεται η Σαουδική Αραβία, το Μεξικό, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η Ρωσία, παραδείγματος χάριν, παράσχει φυσικό αέριο στην Τουρκία μέσω του αγωγού Turk Stream. Κατά τη διάρκεια του Μάιου, η Μόσχα συμφώνησε σε μια πίστωση χρόνου έως το 2024 για την πληρωμή 600 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters. Το Μεξικό προμηθεύονταν στο παρελθόν αμυντικό εξοπλισμό από τη Ρωσία. Την ίδια ώρα, η Σαουδική Αραβία με τη Ρωσία αποτελούν τα ισχυρότερα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+, ένας οργανισμός που επηρεάζει τις διεθνείς τιμές πετρελαίου με την αύξηση ή μείωση της ημερήσιας παραγωγής των κρατών-μελών.
Σύμφωνα με έγγραφα που αποτείνονται σε αξιωματούχους της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, υπολογίζεται πως το ΑΕΠ τους μπορεί να συρρικνωθεί έως και 1% από την απώλεια εμπορικών συναλλαγών και επενδύσεων με τη Ρωσία, αποκαλύπτει το Bloomberg. Πέρσι, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η FATF, η οποία θέτει τα διεθνή κριτήρια για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, έθεσε σε διαθεσιμότητα στη Ρωσία, ένα μέτρο που δεν έχει ληφθεί ξανά εις βάρος κράτους-μέλους.
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις εν όψει συνάντησης της FATF
Στη συνάντηση της FATF, η οποία έχει δρομολογηθεί για τις 19 με 23 Ιουνίου, αναμένεται να συζητηθεί εάν η Ρωσία θα συμπεριληφθεί στη «μαύρη λίστα» χωρών μαζί με τον Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και την Μιανμάρ. Μια τέτοια εξέλιξη θα ανάγκαζε τα κράτη-μέλη της FATF – από την Αργεντινή και την Αυστραλία μέχρι την Ισλανδία και την Σιγκαπούρη- και όλους τους φορείς του χρηματοπιστωτικού κλάδου τους να κάνουν ενδελεχείς ελέγχους και ορισμένες περιπτώσεις να λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύσουν το διεθνές οικονομικό σύστημα. Στην «γκρίζα λίστα», όπου εντάσσεται η Τουρκία και η Νότια Αφρική μαζί με άλλες 21 χώρες, απαιτείται η στενότερη παρακολούθηση στη ροή κεφαλαίων.
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Δύση έχει επιβάλει έναν μεγάλο αριθμό κυρώσεων σε πρόσωπα και επιχειρήσεις που διατηρούν στενές διασυνδέσεις με τη Μόσχα. Οι G7 έχουν θέσει σε εφαρμογή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ οι ροές φυσικού αερίου από την Gazprom προς την Ευρώπη έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Οπότε η λήψη μέτρων από την FATF θα είναι ένα ακόμη μέτρο εις βάρος του Κρεμλίνου που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αντλεί έσοδα για να χρηματοδοτεί τον πόλεμο με την Ουκρανία.
Σενάρια για την κρατικοποίηση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε δυτικές εταιρείες
Παράλληλα, η Ρωσία προχωρά στη λήψη μέτρων για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε εταιρείες της Δύσης, δυσχεραίνοντας έτσι τη δυνατότητα να εξέλθουν από τη χώρα. Οι Financial Times αποκάλυψαν πως το Κρεμλίνο πέρασε την περασμένη εβδομάδα προεδρικό διάταγμα που δίνει τη δυνατότητα στις αρχές να παίρνουν υπό τον έλεγχο τους εταιρικά περιουσιακά στοιχεία σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.
Είναι ένα μέτρο που αφορά τις «άτακτες» εταιρείες της Δύσης που δεν ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους, δήλωσε ο Ντμίτρι Πέσκοφ, εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το οικονομικό επιτελείο του Πούτιν εξετάζει ακόμη και την προοπτική της κρατικοποίησης εταιρικών περιουσιακών στοιχείων. Άτομα που συμμετέχουν στις διαδικασίες αποχώρησης των δυτικών εταιρειών από τη Ρωσία θεωρούν πως στο τέλος ο έλεγχος της οικονομίας θα περάσει στα χέρια του κράτους.