THEPOWERGAME
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε την Τετάρτη να προβαίνει σε μια κρίσιμη αλλαγή όσον αφορά το μέλλον της νομισματικής πολιτικής της χώρας του που μαστίζεται από τον πληθωρισμό.
Όπως δήλωσε θα προσχωρήσει στις απόψεις του νέου υπουργού Οικονομικών του σχετικά με τα επιτόκια στην Τουρκία, πράγμα που σημαίνει επιστροφή στην οικονομική ορθοδοξία μετά από χρόνια ισχυρού κρατικού ελέγχου της κεντρικής τράπεζας και άρνησης αύξησης των επιτοκίων παρά την κατακόρυφη αύξηση του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με το cnbc ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών μεταξύ 2009 και 2018, χαίρει ευρείας εκτίμησης από τους επενδυτές. Οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές βλέπουν τον Σιμσέκ ως κάποιον που μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα στην κρίση του κόστους ζωής της Τουρκίας, η οποία έχει δει την τουρκική λίρα να κατρακυλάει έναντι του δολαρίου περίπου 80% τα τελευταία πέντε χρόνια.
Θέλει γρήγορα μέτρα
«Κάποιοι φίλοι μας δεν πρέπει να κάνουν λάθος, και να ρωτούν: “Θα προχωρήσει ο πρόεδρός μας σε μια σοβαρή αλλαγή στην πολιτική των επιτοκίων;” δήλωσε ο Ερντογάν στον Τύπο την Τρίτη, σύμφωνα με μετάφραση του Reuters από τουρκικά μέσα ενημέρωσης που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Ο πρόεδρος αναφερόταν στην αντίθεσή του στην αύξηση των επιτοκίων, η οποία, όπως είπε, δεν αλλάζει.
«Αλλά μετά από τη σκέψη του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Οικονομικών μας», πρόσθεσε, «έχουμε αποδεχθεί ότι θα λάβει μέτρα γρήγορα μαζί με την κεντρική τράπεζα».
Ο Ερντογάν δηλώνει εδώ και καιρό σθεναρός πολέμιος των επιτοκίων, αρνούμενος να τα αυξήσει ακόμη και όταν ο πληθωρισμός στα τέλη του 2022 ξεπέρασε το εντυπωσιακό 85%, επιμένοντας ότι τυχόν αυξήσεις θα έβλαπταν την οικονομία. Οικονομολόγοι και επικριτές λένε ότι οι πολιτικές του συνέχισαν να πλήττουν τη λίρα και να ωθούν τον πληθωρισμό προς τα πάνω, υποδαυλίζοντας μια νομισματική κρίση.
Η λίρα διαπραγματευόταν σήμερα κοντά στο χαμηλό ρεκόρ των 23,58 έναντι του δολαρίου.
Ο πληθωρισμός στη χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε κατά 46,62% τον Μάιο σε ετήσια βάση, τον ίδιο μήνα κατά τον οποίο ο Ερντογάν επανεξελέγη πρόεδρος για να εισέλθει στην τρίτη δεκαετία στην εξουσία. Ορισμένοι οικονομολόγοι προέβλεψαν κατάρρευση της λίρας εάν ο Ερντογάν συνεχίσει την τρέχουσα πορεία της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής του, η οποία έστειλε πολλούς ξένους επενδυτές να τρέξουν στα βουνά τα τελευταία χρόνια.
Ο διορισμός του Σιμσέκ
Ο διορισμός του Σιμσέκ στις αρχές Ιουνίου προκάλεσε κάποια εμπιστοσύνη στους επενδυτές.
«Φαίνεται ότι ο Ερντογάν έδωσε στον Σιμσέκ εντολή να αυξήσει τα επιτόκια. Αυτό είναι θετικό», δήλωσε την Τετάρτη στο CNBC ο Timothy Ash, στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών της Bluebay Asset Management. «Σαφώς λέει ότι δεν συμφωνεί με την ορθόδοξη νομισματική πολιτική, αλλά είναι πρόθυμος να υποστηρίξει τον Σιμσέκ προς το παρόν».
Ο Ερντογάν διόρισε επίσης την Ερκάν διοικητή στη κεντρική τράπεζα της Τουρκίας. Η Ερκάν και ο Σιμσέκ μαζί μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές δημοσιονομικές και νομισματικές αλλαγές που αρχικά θα πρέπει να είναι επώδυνες, προέβλεψε η Goldman Sachs σε ερευνητικό σημείωμα.
Ένας «πλήρως ορθόδοξος πολιτικός» θα άφηνε τη συναλλαγματική ισοτιμία να προσαρμοστεί από μόνη της και θα αύξανε σημαντικά τα επιτόκια, έγραψε ο Clemens Grafe, οικονομολόγος της Goldman.
«Κατά την άποψή μας, αυτό υποδηλώνει ότι ένας ορθόδοξος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής θα αύξανε τα επιτόκια στο 40%, το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων καταθέσεων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι μόλις σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός, τα βασικά επιτόκια της χώρας θα μπορούσαν να μειωθούν στο 25% περίπου μέχρι το τέλος του έτους. Το τρέχον επιτόκιο της Τουρκίας βρίσκεται στο 8,5%.
Πολλοί εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί, ότι ο Ερντογάν θα παραιτηθεί πραγματικά από τον έλεγχο των ενεργειών της κεντρικής τράπεζας. Μόνο μέσα σε λίγους μήνες από το 2021, ο Ερντογάν απέλυσε τέσσερις υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας που δεν υποστήριζαν την οικονομική του σκέψη, και η επερχόμενη Ερκάν θα είναι ο πέμπτη διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια.