THEPOWERGAME
Συνέχισε και σήμερα την κατρακύλα η τούρκικη λίρα η οποία, έχει χάσει ήδη πάνω από 1,60% της αξίας της. Την εβδομάδα που πέρασε η λίρα διολίσθησε πάνω από 12% κάτι όμως που είχε προεξοφληθεί και από τις αγορές και από τις τιμές εντός της χώρας και σήμερα έκλεισε στο 1 προς 23,37.
Όλοι περίμεναν μία πολύ γρήγορη υποτίμηση της λίρας την επόμενη μέρα των εκλογών και αυτό έγινε παρά τις δηλώσεις από τον Μεχμετ Σιμσεκ, ο οποίος ανέλαβε στο τιμόνι της οικονομίας ότι θα εφαρμοστεί μία πραγματιστική οικονομική πολιτική. Έτσι, η διολίσθηση της λίρας θεωρείται μάλλον ελεγχόμενη.
Οι εξαγωγείς της Τουρκίας εδώ και καιρό υποστήριζαν πως η ισοτιμία της λίρας σήμερα πρέπει να βρίσκεται στο 1/28. Οι εξαγωγείς την θεωρούσαν υπερτιμημένη και διαμαρτυρόταν ότι δημιουργούσε προβλήματα στις εξαγωγές της χώρας. Σήμερα οι ισοτιμίες τείνουν να αγγίξουν το 1/26 σε σχέση με το ευρώ και 1/25 σε σχέση με το δολάριο.
Ενδεικτική της κατάστασης είναι εκτιμήσεις για την τουρκική λίρα που έκανε η Goldman Sachs στις αρχές Ιουνίου η οποία «έβλεπε» ότι η ισοτιμία θα φτάσει τις 23 λίρες ανά δολάριο σε διάστημα 3 μήνες, στις 25 λίρες σε 6 μήνες και στις 28 λίρες σε διάστημα 12 μηνών. Μέσα σε μόλις τρία 24ωρα η τούρκικα λίρα έπεσε όσο προέβλεπε για το τρίμηνο. Αποτέλεσμα τώρα οι αναλυτές να αναμένουν ότι οι εκτιμήσεις για το 12μηνο θα έρθουν πολύ πιο γρήγορα.
Οι ελπίδες στην Ερκαν
Η Χαφιζε Γκαγιέ Ερκαν που ανέλαβε και επίσημα κεντρική τραπεζίτης έχει σαφέστατο στόχο να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό. Μαζί με το οικονομικό επιτελείο του Μεχμέτ Σιμσεκ έχουν εξασφαλίσει το ελεύθερο από τον Ταγιπ Ερντογάν να ακολουθήσουν διαφορετική επιτοκιακή πολιτική. Στόχος, σε βάθος χρόνου να σταθεροποιηθεί μια πιο ρεαλιστική ισοτιμία την λίρα, και να καταπολεμηθεί σταδιακά ο πληθωρισμός.
Να υπενθυμίσουμε ότι τα τελευταία επίσημα στοιχεία έδειξαν μια πτώση του πληθωρισμού στο 40% τον Μάιο από τα 85% τον περασμένο Οκτώβριο αλλά θεωρείται ότι απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Το μεγάλο στοίχημα για τον Ερντογάν σε αυτή την θητεία είναι η επιστροφή στην επιτυχημένη οικονομική πολιτική των πρώτων χρόνων της εξουσίας του. Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει ξανά.