THEPOWERGAME
Συνολικά 80,8 τόνους χρυσού πούλησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) τον Απρίλιο, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη εγχώρια ζήτηση για ράβδους, νομίσματα και κοσμήματα μετά την προσωρινή μερική απαγόρευση εισαγωγών ράβδου χρυσού στη χώρα.
Σε συνδυασμό με τους 15,3 τόνους χρυσού που έβγαλε επίσης στην αγορά τον Μάρτιο, τα συνολικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 96,1 τόνους σε δύο μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι Ιανουάριο και Φεβρουάριο η TCMB είχε προχωρήσει στην αγορά 45,6 τόνων χρυσού, η καθαρή μείωση των αποθεμάτων το πρώτο τετράμηνο του έτους διαμορφώνεται στους 50,5 τόνους. Αυτήν τη στιγμή η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διατηρεί στην κατοχή της 491 τόνους χρυσού.
Ποιες άλλες Κεντρικές Τράπεζες πούλησαν χρυσό τον Απρίλιο
Τον Απρίλιο, μετά την TCMB, η Κεντρική Τράπεζα του Καζακστάν με 13 τόνους, του Ουζμπεκιστάν με 2 τόνους και του Κιργιστάν με 0,6 τόνους ήταν αυτές που πούλησαν τον περισσότερο χρυσό.
Στον αντίποδα τέσσερις Κεντρικές Τράπεζες ανέφεραν αύξηση των αποθεμάτων τους σε χρυσό. Η μεγαλύτερη αγορά προήλθε από την Πολωνία (15 τόνους και 243 τόνοι αποθεματικό). Ακολούθησε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, η οποία αύξησε για έκτο διαδοχικό μήνα τα αποθέματα χρυσού της. Ειδικότερα, τον Απρίλιο πρόσθεσε 8 τόνους, ανεβάζοντας το αποθεματικό στις 2.076 τόνους. Στο διάγραμμα που ακολουθεί, εμφανίζονται επίσης η Εθνική Τράπεζα της Τσεχίας με δύο τόνους χρυσού και η Κεντρική Τράπεζα της Μογγολίας με έναν τόνο χρυσού.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία αποτελεί έναν από τους δρόμους που ακολουθεί ο ρωσικός χρυσός, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αποτελούν ωστόσο το βασικό εμπορικό σταυροδρόμι για τις ράβδους από τη Ρωσία μετά τις δυτικές κυρώσεις ελέω του πολέμου στην Ουκρανία.