THEPOWERGAME
Τη σύναψη διεθνούς συμφωνίας για τη φορολόγηση των πολυεθνικών θα επιδιώξει ο Ματίας Κόρμαν, πρώην υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, μόλις πάρει τη σκυτάλη ως επικεφαλής του ΟΟΣΑ από τον Άνχελ Γκουρία τον ερχόμενο Ιούνιο. Η εύρεση της κατάλληλης φόρμουλας για την επιβολή φόρων στους πολυεθνικούς ομίλους και ειδικότερα τους τεχνολογικούς κολοσσούς έχει αποδειχθεί μεγάλη πρόκληση για τις κυβερνήσεις και τους διεθνούς οργανισμούς. Έχει επίσης προκαλέσει τριβές μεταξύ κρατών.
Εδώ και καιρό έχει γίνει λόγος για την εφαρμογή κοινών κριτηρίων στη φορολόγηση των πολυεθνικών αλλά οι διαβουλεύσεις δεν έγιναν ποτέ πράξη. «Είμαι βέβαιος πως τελικά θα επικρατήσει η λογική και η ορθή αντίληψη», επεσήμανε ο Κόρμαν, βελγικής καταγωγής που αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Αυστραλία μετά τις σπουδές του στην Ευρώπη όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα. Από το 2013 μέχρι το 2020 ήταν υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, υπηρετώντας τρία διαφορετικά κυβερνητικά σχήματα. Υπερίσχυσε της πρώην επιτρόπου Εμπορίου της Ε.Ε, Σεσίλια Μάλμστρεμ στην τελική κούρσα των υποψηφίων για τη γραμματεία του ΟΟΣΑ.
Σε συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times, ο κ. Κόρμαν τόνισε πως μονομερείς πρωτοβουλίες από συγκεκριμένες χώρες στη φορολόγηση των πολυεθνικών ομίλων διαταράσσουν τους διεθνείς νόρμες και μπορεί να προκαλέσουν εμπορικούς πολέμους με τις ΗΠΑ.
Οι φορολογικές πολιτικές έναντι των πολυεθνικών
Ορισμένα κράτη με πρωταγωνίστρια την Ιρλανδία έχουν χαράξει ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, επιτρέποντας την φοροαποφυγή των τεχνολογικών πολυεθνικών σε μεγάλη κλίμακα. Άλλες κυβερνήσεις, όπως η Γαλλία, έχουν αντιδράσει με μέτρα που υποχρεώνουν τους κολοσσούς της τεχνολογίας να πληρώνουν φόρους με βάση τον τζίρο τους στην εγχώρια αγορά. Στην Ε.Ε, η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάνγκερ, κατηγορεί την Ιρλανδία πως ουσιαστικά παρέχει έμμεση κρατική βοήθεια στην Apple με την επιβολή χαμηλών φόρων. Κάθε χρόνο δε χάνονται φορολογικά έσοδα 240 δις δολαρίων από την μετακίνηση εσόδων και κεφαλαίων σε χώρες που επιτρέπουν την φοροαποφυγή, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Η Ουάσινγκτον επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ είχε αντιδράσει έντονα με τα σχέδια της κυβέρνησης του Μανουέλ Μακρόν να φορολογήσει τους ομίλους όπως οι Facebook και Amazon, θεωρώντας πως έτσι η Γαλλία ασκεί μια άδικη εμπορική πολιτική που επηρεάζει κυρίως αμερικανικές εταιρείες. Ο Τραμπ είχε απειλήσει ακόμη και με την επιβολή δασμών ως αντίποινα. Αναμφισβήτητα, οι Alphabet, Apple, Facebook και Amazon είναι πανίσχυρες πολυεθνικές που, όμως, έχουν καταφέρει να μην πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στην Ευρώπη.
Η νυν κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως υποστηρίζει μια διεθνή προσπάθεια για την πάταξη της φοροαπαφυγής στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ. Ο Κόρμαν εξέφρασε την πεποίθηση πως μπορεί να χαραχθεί μια συμφωνία που θα επιτρέπει στις κυβερνήσεις να εισπράττουν φόρους από πολυεθνικές. Μια τέτοια εξέλιξη θα ευνοούσε και τους τεχνολογικούς κολοσσούς καθώς πάνω από 40 χώρες εξετάζουν τη μονομερή φορολόγηση τους.
Ο Κόρμαν προειδοποίησε πως μεμονωμένες ενέργειες από κυβερνήσεις θα ενθαρρύνουν μια κατάσταση που θα μοιάζει σαν την «Άγρια Δύση». «Είναι προς το συμφέρον των εταιρειών να προσαρμοστούν σε μια δέσμη διεθνών κανόνων αντί να είναι αντιμέτωπες με διαφορετικά φορολογικά συστήματα».