THEPOWERGAME
Η Κίνα καταλόγισε σήμερα την ευθύνη στην Ινδία για τη διαμάχη σε σχέση με την έκδοση βίζας η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ντε φάκτο απέλαση διαπιστευμένων στις δύο χώρες Κινέζων και Ινδών δημοσιογράφων, σε μια συγκυρία εντάσεων μεταξύ των δύο γειτονικών δυνάμεων.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την ινδική κυβέρνηση ότι συντόμευσε αυθαίρετα την ισχύ της θεώρησης διαβατηρίων των Κινέζων δημοσιογράφων και δεν τους τις έχει ανανεώσει από το 2020.
«Η βίζα του τελευταίου Κινέζου δημοσιογράφου που παραμένει στην Ινδία έληξε επίσης», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Το Πεκίνο «δεν είχε άλλη επιλογή παρά να λάβει τα κατάλληλα αντίμετρα», δήλωσε η Μάο χωρίς να διευκρινίσει ποια μέτρα είναι αυτά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Κίνα απάντησε μπλοκάροντας τις αιτήσεις ανανέωσης της βίζας των Ινδών δημοσιογράφων.
Ο Άνανθ Κρίσναν, ανταποκριτής της ινδικής εφημερίδας The Hindu, έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ότι υπάρχει «μόνο ένας Ινδός δημοσιογράφος διαπιστευμένος στο Πεκίνο».
Η Μάο προειδοποίησε ότι μια επιστροφή στην κανονικότητα δεν μπορεί να εξεταστεί παρά μόνο εάν το Νέο Δελχί «παράσχει στους Κινέζους δημοσιογράφους την ίδια βοήθεια» όπως η Κίνα.
Οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών επιδεινώθηκαν έπειτα από μια συνοριακή συμπλοκή στα υψίπεδα των Ιμαλαΐων τον Ιούνιο του 2020 κατά το οποίο 20 Ινδοί στρατιώτες και τουλάχιστον τέσσερις Κινέζοι στρατιώτες σκοτώθηκαν.
Η Κίνα και η Ινδία συγκέντρωσαν έκτοτε κατά μήκος των συνόρων δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες οι οποίοι συνεχίζουν να σταθμεύουν εκεί παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν 18 γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ υψηλόβαθμων στρατιωτικών των δύο χωρών.
Η Ινδία επιδιώκει να αναπτύξει στενότερους δεσμούς με τις δυτικές χώρες, και κυρίως με τα μέλη της Quad, της συμμαχίας στην οποία μετέχουν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Αυστραλία και η οποία αποσκοπεί να γίνει αντίβαρο στην επιρροή της Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.
Το Πεκίνο δεν διόρισε νέο πρεσβευτή στο Νέο Δελχί μετά την αποχώρηση το 2022 του πρώην πρεσβευτή Σουν Γουέιντονγκ.
Η Κίνα έχει ήδη χρησιμοποιήσει το όπλο της βίζας που χορηγείται στους δημοσιογράφους για να ασκήσει πιέσεις, όπως το 2020 όταν οι κινεζικές αρχές απέλασαν 13 Αμερικανούς δημοσιογράφους τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ των δυο αντίπαλων μεγάλων δυνάμεων γνώριζαν ύφεση στην αρχή της πανδημίας της Covid-19.