THEPOWERGAME
Τεταμένο παραμένει το κλίμα στο Κόσοβο. Αμερικανοί στρατιώτες πήραν θέση πίσω από συρματοπλέγματα καθώς διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κρατώντας σερβικές σημαίες έξω από το κτίριο του δημαρχείου στο Λεπόσαβιτς του βόρειου Κοσόβου, σε μια εθνοτικά διαιρεμένη περιοχή όπου μέρες ταραχών ώθησαν το ΝΑΤΟ να στείλει επιπλέον στρατεύματα.
Έπειτα από συγκρούσεις προχθές Δευτέρα στο Ζβέτσαν, μια άλλη πόλη του βόρειου Κοσόβου, κατά τις οποίες 30 στρατιώτες και 52 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι θα στείλει άλλους 700 στρατιώτες στο Κόσοβο για να ενισχύσουν την αποστολή του που αριθμεί 4.000 μέλη. Δεν είναι σαφές πότε θα φθάσουν οι στρατιώτες.
⭕ #Kosovo’s administration authorities have sent police forces to Zvecan, where violent protests took place 2 days ago, between #NATO– #KFOR forces and Serbs
(#Serbia) pic.twitter.com/gL9CG47vyT— 🅻-🆃🅴🅰🅼 (@L_Team10) May 31, 2023
Πολωνοί στρατιώτες φρουρούσαν σήμερα το δημαρχείο στο Ζβέτσαν, καθώς διαδηλωτές στην άλλη πλευρά του φράχτη ξεδίπλωσαν μια μεγάλη σερβική σημαία υπό τους ήχους χειροκροτημάτων και σφυριγμάτων.
Η αναταραχή στην περιοχή εντάθηκε μετά τις εκλογές του Απριλίου τις οποίες μποϊκόταραν οι Σέρβοι, με αποτέλεσμα η συμμετοχή να φθάσει μόλις το 3,5% και αλβανικής εθνότητας υποψήφιοι να κερδίσουν σε τέσσερις δήμους με σερβική πλειοψηφία πληθυσμού.
Την περασμένη εβδομάδα οι αλβανικής εθνότητας δήμαρχοι ανέλαβαν καθήκοντα, μια απόφαση που προκάλεσε επίπληξη της Πρίστινας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της την Παρασκευή.
Ο αλβανικής εθνότητας δήμαρχος του Λεπόσαβιτς παρέμενε στο δημαρχείο σήμερα αφού είχε εισέλθει σε αυτό εν μέσω διαδηλώσεων των Σέρβων τη Δευτέρα. Δεν κατέστη μέχρι στιγμής δυνατή η επικοινωνία μαζί του για σχόλια.
«Ενώ μπορεί να έχουν εκλεγεί σύμφωνα με τον νόμο, δεν θεωρούμε την εκλογή τους νόμιμη», δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Ντράγκαν, Σέρβος που ζει στο Λεπόσαβιτς.
«Ζητάμε αυτό που ζητάει η διεθνής κοινότητα — να απομακρυνθούν από εδώ ειρηνικά», είπε.
#BREAKING #Serbia #Kosovo Currently in Zvečan, Kosovo* pic.twitter.com/m2383wX4oB
— The Balkan Independent (@BalkanInd) May 31, 2023
Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους επέπληξαν το Κόσοβο για την κλιμάκωση της έντασης με τους Σέρβους, λέγοντας πως η χρήση βίας για την εγκατάσταση δημάρχων σε σερβικές περιοχές του Κοσόβου υπονομεύει τις προσπάθειες για βελτίωση των προβληματικών διμερών σχέσεων.
Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε τον στρατό του σε πλήρη ετοιμότητα μάχης και διέταξε τη μετακίνηση μονάδων πιο κοντά στα σύνορα.
Οι Σέρβοι, που αποτελούν πλειονότητα στο βόρειο Κόσοβο, δεν αποδέχθηκαν ποτέ την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία το 2008, και εξακολουθούν να θεωρούν το Βελιγράδι πρωτεύουσά τους δύο και πλέον δεκαετίες μετά την εξέγερση των Αλβανών του Κοσόβου ενάντια στην καταπιεστική διακυβέρνηση των Σέρβων.
Οι Αλβανοί αποτελούν συνολικά πάνω από το 90% του πληθυσμού του Κοσόβου, όμως οι Σέρβοι που ζουν στο βόρειο τμήμα του ζητούν την εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία ένωσης αυτόνομων δήμων στην περιοχή τους.
Ειρηνευτικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στο Κόσοβο το 1999 μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ που εκδίωξαν την αστυνομία και τον στρατό της Σερβίας από εκεί.
Ο Μακρόν καταγγέλλει «την ευθύνη των κοσοβαρικών αρχών»
Οι αρχές του Κοσόβου φέρουν ευθύνη για την αναταραχή που έχει ξεσπάσει αφότου δήμαρχοι αλβανικής εθνότητας ανέλαβαν καθήκοντα στο βόρειο Κόσοβο, όπου κατοικούν κυρίως Σέρβοι, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Μακρόν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας πως ελπίζει να συναντηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τους ηγέτες του Κοσόβου και της Σερβίας.
«Είναι πολύ σαφές ότι υπάρχει ευθύνη των κοσοβαρικών αρχών για τη σημερινή κατάσταση και μη σεβασμός μιας συμφωνίας που ήταν ωστόσο σημαντική και είχε επισφραγιστεί πριν από μόλις μερικές εβδομάδες», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη.
Εδώ και μερικές ημέρες, η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη στην περιοχή. Πολυάριθμα μέλη της σερβικής κοινότητας, που έχει την πλειοψηφία σε τέσσερις πόλεις του βόρειου Κοσόβου, δεν αναγνωρίζουν την εξουσία της Πρίστινας και είναι πιστοί στο Βελιγράδι.
Οι Σέρβοι μποϊκόταραν τις δημοτικές εκλογές του Απριλίου στις πόλεις αυτές, πράγμα που οδήγησε στην εκλογή αλβανών δημάρχων με συμμετοχή μικρότερη του 3,5%. Η εγκατάσταση των δημάρχων αυτών την περασμένη εβδομάδα από την κοσοβάρικη κυβέρνηση έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη.
«Έχουμε επισημάνει με μεγάλη σαφήνεια στις κοσοβάρικες αρχές πως ήταν λάθος να προχωρήσουν σ’ αυτές τις εκλογές», υπογράμμισε ο Μακρόν.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κατηγόρησε τους κοσοβάρους αξιωματούχους ότι δεν σεβάσθηκαν τη συμφωνία, που είχε αποτελέσει το επιστέγασμα μιας διαδικασίας η οποία είχε αρχίσει με ευρωπαϊκή μεσολάβηση, με συμμετοχή ιδιαίτερα τσέχων διαπραγματευτών, του καγκελαρίου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, του ύπατου εκπροσώπου της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και του ίδιου του Μακρόν.