THEPOWERGAME
Στην Κίνα, η πολυδιαφημισμένη οικονομική ανάπτυξη μετά τον τερματισμό των μέτρων της πολιτικής μηδενικής ανοχής στην Covid-19 δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί πλήρως, γεγονός που ωθεί ορισμένους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι θα δοθούν περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα ή ότι θα υπάρξει χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Τα στοιχεία για τις υπηρεσίες και την κατανάλωση της Κίνας ήταν θετικά για τον μήνα Απρίλιο και σε πλήρη αρμονία με τις προσδοκίες ότι οι καταναλωτές θα ξεκινήσουν τις αγορές καθώς θα απελευθερωθεί η ζήτηση, όπως και αναμενόταν να γίνει.
Ωστόσο, αν και υπάρχει ανάκαμψη της ζήτησης για τις υπηρεσίες, δεν υπάρχει ακόμα αύξηση της ζήτησης για αγαθά, κάτι που συμβαίνει λόγω της υψηλής ανεργίας στη χώρα.
Τα κέρδη των μεγάλων κινεζικών βιομηχανικών επιχειρήσεων υποχώρησαν κατά 20,6% μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου, ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες, σύμφωνα με τον γενικό δείκτη προμηθειών της Caixin China.
Την ίδια στιγμή, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5,6% τον Απρίλιο, σημειώνοντας γρηγορότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας, όμως, μόνο στο μισό του ρυθμού ανάπτυξης που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.
Όσον αφορά την αγορά εργασίας παραμένει σε οριακό σημείο. Στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας δείχνουν ότι 6 από τα 96 εκατομμύρια νέοι 16 έως 24 ετών που ανήκουν στο εργατικό δυναμικό των πόλεων είναι σήμερα άνεργοι. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι υπάρχουν 3 εκατομμύρια περισσότεροι άνεργοι νέοι στις πόλεις σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία του Covid-19.
Η Capital Economics εκτίμησε ότι, παρά την απώλεια δυναμικής που υπάρχει, η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας συνεχίζει να υφίσταται και να εξελίσσεται στις αρχές του δεύτερου τριμήνου, με περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση στον τομέα των υπηρεσιών.
«Τα πιο έγκαιρα στοιχεία, δείχνουν ότι τα ταξίδια και οι καταναλωτικές δαπάνες εξακολουθούν να ενισχύονται αυτόν τον μήνα», δήλωσαν η Κινέζα οικονομολόγος Sheana Yue και ο επικεφαλής του τμήματος China Economics Julian Evans-Pritchard.
Περισσότερα κίνητρα – Στοχευμένη χαλάρωση
Ο Γεώργιος Λεοντάρης, επικεφαλής επενδύσεων EMEA της HSBC Global Private Banking and Wealth, δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα ότι ο συνδυασμός αδύναμης ζήτησης εργασίας και ζήτησης αγαθών μπορεί να αναγκάσει την κινεζική κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα να αναλάβουν δράση.
«Έτσι όπως βλέπουμε εμείς τα πράγματα, η Κίνα θα πρέπει να αναπτύξει λίγο περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα και λίγο πιο στοχευμένη χαλάρωση (νομισματικής πολιτικής)», είπε.
«Στο τέλος της ημέρας, η ανεργία, ιδίως στην πληθυσμιακή ομάδα των νέων, είναι πολύ αυξημένη και θα πρέπει να τη μειώσουν προκειμένου να επιτύχουν τους αναπτυξιακούς στόχους που έχουν τεθεί», συμπλήρωσε.
Σημειώνεται ότι το κυβερνών Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έθεσε ως στόχο οικονομικής ανάπτυξης «περίπου 5%» για το 2023. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης της χώρας για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.
Aν και το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 4,5% το πρώτο τρίμηνο, λόγω του ότι η οικονομία βγήκε από τους αυστηρούς περιορισμούς της πολιτικής μηδενικής ανοχής στην Covid-19, αναμένεται αυτή η τάση να μετριαστεί το δεύτερο τρίμηνο.
Μόλις τον προηγούμενο μήνα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον συντελεστή υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) για τις τράπεζες για πρώτη φορά φέτος, προκειμένου να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Από την πλευρά του το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας ανακοίνωσε τον Απρίλιο ένα σχέδιο 15 σημείων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.