THEPOWERGAME
Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει σχέδια για τη συγκράτηση των υψηλών τιμών στα τρόφιμα. Ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με εκπροσώπους στον τομέα των τροφίμων προκειμένου να μειωθεί η πίεση που προκαλεί ο πληθωρισμός στα βρετανικά νοικοκυριά, ωστόσο απέρριψε το ενδεχόμενο να επιβάλει ανώτατα όρια τιμών στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ.
«Η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις ανώτατες τιμές. Οποιοδήποτε σύστημα που θα βοηθήσει στη μείωση των τιμών των τροφίμων για τους καταναλωτές θα είναι εθελοντικό», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο CNBC. Αυτό συμβαίνει καθώς οι Βρετανοί παλεύουν με τον πληθωρισμό των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα άνω του 19% σε διάστημα τεσσάρων δεκαετιών.
«Η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατων ορίων τιμών. Οποιοδήποτε σύστημα που θα βοηθήσει στη μείωση των τιμών των τροφίμων για τους καταναλωτές θα είναι εθελοντικό», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο CNBC.
«Γνωρίζουμε την πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά με την αύξηση του κόστους και ενώ ο πληθωρισμός μειώνεται, οι τιμές των τροφίμων παραμένουν επίμονα υψηλές. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός και ο καγκελάριος έχουν συναντηθεί με τον τομέα των τροφίμων για να δουν τι περισσότερο μπορεί να γίνει».
Επικαλούμενη πηγές, η Sunday Telegraph είχε αναφέρει το Σάββατο ότι οι συνεργάτες στο γραφείο του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ έχουν αρχίσει να εργάζονται πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα προβλέπει ότι τα σούπερ μάρκετ θα χρεώνουν εθελοντικά το χαμηλότερο δυνατό ποσό για ορισμένα είδη.
Ερωτηθείς σε συνέντευξή του στο BBC σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου ορίου τιμών στα σούπερ μάρκετ για βασικά τρόφιμα, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί «εποικοδομητικές συζητήσεις με τα σούπερ μάρκετ για το πώς συνεργαζόμαστε, όχι για οποιοδήποτε στοιχείο εξαναγκασμού».
Μια τέτοια πρόταση θα αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες που έχουν ήδη αναληφθεί στη Γαλλία. Μια ομάδα μεγάλων γαλλικών σούπερ μάρκετ συμφώνησαν τον Μάρτιο να μειώσουν τις τιμές σε μια σειρά βασικών ειδών και να θέσουν ως στόχο ένα ανώτατο όριο 10% στις μέσες αυξήσεις των τιμών λόγω του κόστους των εισροών. Οι λιανοπωλητές μπορούν να επιλέξουν σε ποια είδη θα μειώσουν τις τιμές.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε αργότερα ότι θα χρησιμοποιήσει όλες τις εξουσίες που έχει στη διάθεσή μου για να διασφαλίσει ότι οι μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες θα μεταβιβάσουν τη μείωση των τιμών χονδρικής», ανέφερε το Reuters.
Οι τιμές των τροφίμων παρέμειναν σταθερά υψηλές στη Βρετανία. Ο συνολικός πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε στο 8,7% τον Απρίλιο από το 10,1% του Μαρτίου, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών της ενέργειας. Ωστόσο, ο πληθωρισμός για τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά αποδείχθηκε πιο ανθεκτικός, καθώς διαμορφώθηκε στο 19,1% τον Απρίλιο, σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το 19,2% του Μαρτίου. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δήλωσε ότι αυτό ήταν το υψηλότερο ποσοστό για περισσότερα από 45 χρόνια.
Οι οικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν βελτιωθεί κάπως, με την Τράπεζα της Αγγλίας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δηλώνουν ότι δεν προβλέπουν πλέον ύφεση φέτος.
Ωστόσο, οι Βρετανοί παλεύουν επίσης με τον αντίκτυπο των σταθερών επιτοκίων, με την πίεση να παραμένει υψηλή στην κεντρική τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Πολλοί αναλυτές και οικονομολόγοι ανέβασαν την περασμένη εβδομάδα τις προσδοκίες τους για το ανώτατο επιτόκιο της BoE στο 5,25% ή ακόμη και στο 5,5%, από το τρέχον επιτόκιο του 4,5%.
Ο Διοικητής της BoE Άντριου Μπέιλι νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αγωνίζεται με τον πληθωρισμό «δεύτερου γύρου» – όπου τα αρχικά σοκ των τιμών προκαλούν αύξηση των τιμών από τις επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι επιτυγχάνουν αυξήσεις στους μισθούς, δημιουργώντας ενδεχομένως ένα σπιράλ που μπορεί να κάνει τον πληθωρισμό κολλώδη.
Τα εταιρικά κέρδη έχουν τεθεί υπό έλεγχο, καθώς οι άνθρωποι παλεύουν με το κόστος ζωής. Τα κέρδη των σούπερ μάρκετ υποχώρησαν το πρώτο τρίμηνο, με αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι αντιστάθμισαν την πλειονότητα των αυξήσεων του κόστους εισροών.
Τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος της Tesco, μιας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, δήλωσε ότι είναι «απολύτως πιθανό» ορισμένες επιχειρήσεις τροφίμων να επωφελούνται από τον πληθωρισμό προκειμένου να προστατεύσουν τα δικά τους περιθώρια κέρδους και ότι η επιχείρηση είχε «έρθει σε ρήξη» με ορισμένους προμηθευτές της για το θέμα αυτό.
Ο Andrew Opie, διευθυντής τροφίμων και βιωσιμότητας στον βιομηχανικό όμιλο British Retail Consortium, δήλωσε ότι οποιοδήποτε ανώτατο όριο τιμών στα σούπερ μάρκετ «δεν θα έκανε την παραμικρή διαφορά στις τιμές», τις οποίες απέδωσε «στην εκτίναξη του κόστους της ενέργειας, των μεταφορών και της εργασίας, καθώς και στις υψηλότερες τιμές που καταβάλλονται στους παραγωγούς τροφίμων και τους αγρότες».
«Αντί να αναδημιουργεί ελέγχους τιμών τύπου δεκαετίας του 1970, η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε οι πόροι να κατευθυνθούν στη διατήρηση των τιμών σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα», δήλωσε ο Opie.