THEPOWERGAME
Τη δύσκολη εξίσωση με την Κίνα καλείται να λύσει η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, η οποία διαμηνύει ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη η οριστική απόφαση για το αν τελικά η Ρώμη θα αποχωρήσει από τo project «Belt and Road».
Εδώ και πάνω από έναν χρόνο η Ιταλία έχει τριπλασιάσει τις εξαγωγές της στην Κίνα, με τη μηνιαία αξία των προϊόντων να ξεπερνά σταθερά το 1 δισ. ευρώ εν μέσω των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αμφιλεγόμενη στάση του Πεκίνου απέναντι στη ρωσική εισβολή.
«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της αξιολόγησής μας, η οποία είναι πολύ ευαίσθητη και επηρεάζει πολλαπλά συμφέροντα» ανέφερε η Μελόνι σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero την Κυριακή. Και πρόσθεσε: «Η Ιταλία μπορεί να έχει καλές σχέσεις με την Κίνα ακόμη και σε σημαντικούς τομείς ενδιαφέροντος με το Πεκίνο, χωρίς απαραίτητα να αποτελεί μέρος ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου».
Όπως μετέδωσε το Reuters, η Ιταλία είναι η μόνη χώρα της G7 που έχει ενταχθεί στη φιλόδοξη οικονομική και εμπορική πρωτοβουλία. Οι υπογραφές έπεσαν το 2019, όταν στην καρέκλα του πρωθυπουργού καθόταν ο Τζουζέπε Κόντε. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει χρηματοδοτήσει έργα υποδομής, ύψους 900 δισ. δολαρίων κατά μήκος των ιστορικών εμπορικών δρόμων που συνδέουν την Κίνα με την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Τα υπόλοιπα μέλη της G7 έχουν επανειλημμένα ασκήσει πιέσεις στην Ιταλία να φύγει από την πρωτοβουλία «Belt and Road» στο πλαίσιο της στροφής που επιχειρεί η Δύση ώστε να φέρει πιο κοντά της τις εφοδιαστικές αλυσίδες, μειώνοντας την εξάρτησή της από την Κίνα σε εμπορικό επίπεδο. Σημειώνεται ότι στα μέσα Μαΐου, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η Ιταλία ανακοίνωσε ότι ιδρύει επενδυτικό ταμείο για τις εφοδιαστικές αλυσίδες.