THEPOWERGAME
Της Μυρτώς Μπούτση
«Η εμπορική συμφωνία -σταθμός μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών βρίσκεται πλέον σε μηχανική υποστήριξη» γράφει το Politico σε άρθρο με τον εύγλωττο τίτλο «Η Κίνα ρίχνει την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ στους λύκους πολεμιστές».
Η χαρακτηριστική αναφορά στην κινεζική «διπλωματία των λύκων πολεμιστών» που υιοθετήθηκε από το Πεκίνο εν μέσω της πανδημίας, αναφέρεται στο μπαράζ κυρώσεων, με το οποίο έσπευσε να απαντήσει η Κίνα στις κυρώσεις που της επέβαλε χθες, για πρώτη φορά από την εποχή της Πλατείας Τιενανμέν, η ΕΕ.
Παράλληλα ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα, Νικολά Σαπουί, εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, προκειμένου να του επιδοθεί «επίσημη διαμαρτυρία» για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες σε Κινέζους αξιωματούχους.
Οι κινεζικές κυρώσεις
Οι κινεζικές αντικυρώσεις που ανακοινώθηκαν βάζουν στο στόχαστρο, μεταξύ άλλων, την Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία απαρτίζεται από 27 πρέσβεις από τα κράτη-μέλη.
Ούτε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ούτε η κινεζική διπλωματική αποστολή στην ΕΕ δεν ήταν σε θέση να το διευκρινίσουν άμεσα, αναφέρει το Politico.
Επίσης στην κινεζική λίστα κυρώσεων βρίσκονται πέντε βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ στο στόχαστρο μπαίνει και η υποεπιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καθώς και Ευρωπαίοι ακαδημαϊκοί που έχουν ασχοληθεί με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα.
Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις επιβλήθηκαν σε βάρος Κινέζων αξιωματούχων, μεταξύ αυτών και του υπ’ αριθμόν δύο του Κομμουνιστικού Κόμματος στην επαρχία Σιντζιάνγκ, διότι κρίθηκε πως ενέχονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των μειονοτικών μουσουλμάνων Ουιγούρων στην, στο δυτικό τμήμα της ασιατικής χώρας.
Σε κίνδυνο η διμερής εμπορική συμφωνία;
Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, Ευρωπαίοι κοινοβουλευτικοί απειλούν τώρα να μην επικυρώσουν την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Κίνας, η οποία επισφραγίστηκε το Δεκέμβριο.
«Τί διαφορά μπορούν να κάνουν τρείς μήνες» γράφει το περιοδικό. «Στο τέλος της περσινής χρονιάς, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν έσπευδαν να εξασφαλίσουν συμφωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Ζινπινγκ, με την ελπίδα πως θα έκανε πολύ πιο εύκολη τη ζωή των Ευρωπαίων επενδυτών στην Κίνα.
Όμως οι σχέσεις επιδεινώθηκαν τάχιστα…»
Το Politico αναφέρει ακόμη πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη χαρακτηρίσει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Ουιγούρων ως «γενοκτονία», η ΕΕ επέλεξε πολύ πιο ήπια μέτρα.
Γι’αυτό, σημειώνει, και έρχεται ως σοκ η κινεζική αντίδραση. «Οι σκληροπυρηνικοί λύκοι πολεμιστές της Κίνας έδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν την εμπορική τους συμφωνία με τις Βρυξέλλες, παρά να δεχθούν κήρυγμα από την Ευρώπη.