THEPOWERGAME
Σύμφωνα με τα ευρήματα της 24ης Ετήσιας Έκθεσης CEO της PwC, ένα χρόνο μετά την ανακήρυξη της πανδημίας του COVID-19, η αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ με το 76% των παγκόσμιων επιχειρηματικών ηγετών να προβλέπουν βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης το 2021.
Η έρευνα πραγματοποιείται για 24η χρονιά με τη συμμετοχή 5.050 CEO από 100 χώρες κατά το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021.
Το ποσοστό των CEO που εκφράζουν βεβαιότητα για την ανάπτυξη αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο αισιοδοξίας από το 2012 οπότε και εντάχθηκε ως ερώτημα στη μελέτη, ενώ ξεπερνάει κατά πολύ το 22% του 2020 και το 42% του 2019. Η αισιοδοξία αυτή, είναι ιδιαίτερα έντονη στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, με ποσοστό 86% και 76% αντίστοιχα.
«Μετά από έναν χρόνο πανδημίας η οποία συνετέλεσε σε εκτεταμένες οικονομικές δυσκολίες, είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν τις αποφάσεις για επενδύσεις και πρόσληψη προσωπικού, νιώθουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την φετινή χρονιά. Οι CEO έχουν εμπιστοσύνη ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει, παίρνοντας ώθηση από την ταχεία εξέλιξη των εμβολίων και των προγραμμάτων εμβολιασμού σε πολλά μέρη του κόσμου» αναφέρει ο Bob Moritz, Πρόεδρος του παγκόσμιου δικτύου της PwC.
Ωστόσο, ενώ η παγκόσμια αισιοδοξία έχει αυξηθεί, υπάρχει ευρεία διακύμανση μεταξύ κλάδων, αντικατοπτρίζοντας τους διαφορετικούς βαθμούς κατά τους οποίους η καταναλωτική συμπεριφορά έχει επηρεαστεί από την πανδημία.
Οι CEO στους κλάδους τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών καταγράφουν τα υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας σε ποσοστό 45% και 43%, αντίστοιχα. Οι CEΟ στους κλάδους μεταφορών και logistics (29%) και φιλοξενίας και αναψυχής (27%), είναι μεταξύ των λιγότερο αισιόδοξων σχετικά με την ικανότητά τους να αυξήσουν τα έσοδά τους κατά τους επόμενους 12 μήνες.
Η κλιματική αλλαγή, κατατάσσεται μόλις στην ένατη θέση μεταξύ των απειλών για την ανάπτυξη, από την οπτική των CEO. Επιπλέον,το 27% των CEO αναφέρει ότι «δεν ανησυχεί καθόλου» ή «δεν ανησυχεί πολύ» για την κλιματική αλλαγή.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή δεν θεωρείται άμεση απειλή για την ανάπτυξη, σε σύγκριση με άλλα θέματα, όπως η πανδημία, ο μεγάλος αριθμός κανονιστικών πλαισίων και οι κυβερνοαπειλές.
Η αύξηση της ψηφιοποίησης εντείνει και τους κινδύνους που δημιουργούν οι απειλές στον κυβερνοχώρο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση των περιστατικών κυβερνοασφάλειας το 2020, μεταξύ των οποίων οι επιθέσεις ransomware, είχε ως αποτέλεσμα οι κυβερνοαπειλές να σκαρφαλώσουν στη δεύτερη θέση της κατάταξης των ανησυχιών, καθώς αναφέρθηκαν από το 47% των CEOs σε σύγκριση με το 33% το 2020.
Οι κυβερνοαπειλές ανησυχούν ιδιαίτερα τους CEO στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, όπου θεωρούνται απειλή μεγαλύτερη και από την πανδημία.