THEPOWERGAME
Νέο επίπεδο ρεκόρ των 200 δισ. δολαρίων το 2023 για το εμπόριο μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, προέβλεψε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Κίνα, την ώρα που η Μόσχα αντιμετωπίζει αυξανόμενη απομόνωση από τη Δύση.
Η Ρωσία έχει πληγεί από πρωτοφανείς δυτικές κυρώσεις από τότε που εξαπέλυσε έναν καταστροφικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας και έχει αποκλειστεί από μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας.
Όμως η Κίνα, η οποία έχει δηλώσει «χωρίς όρια» στη φιλία της με τον βόρειο γείτονά της, έχει ρίξει στο Κρεμλίνο μια οικονομική σανίδα σωτηρίας, μετριάζοντας τον αντίκτυπο του αποκλεισμού του από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Πέρυσι, το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά σχεδόν 30% σε ρεκόρ 190 δισ. δολαρίων, κυρίως χάρη στην αγορά ρωσικής ενέργειας από την Κίνα. Φέτος, οι εμπορικές συναλλαγές τους συνέχισαν να αυξάνονται, κατά 41% τους πρώτους τέσσερις μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.
«Πιστεύω ότι φέτος θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους που έχουν θέσει οι ηγέτες των δύο χωρών και να ανεβάσουμε το συνολικό εμπόριο στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Μισούστιν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο επιχειρηματικό φόρουμ Κίνας-Ρωσίας στη Σαγκάη την Τρίτη, σύμφωνα με την κρατική κινεζική εφημερίδα Global Times.
Αυτό θα είναι ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ για το 2019.
Απόλυτη προτεραιότητα η ενεργειακή συνεργασία με την Κίνα
Η ενεργειακή συνεργασία με την Κίνα παραμένει η «απόλυτη προτεραιότητα» της Ρωσίας, δήλωσε ο Μισούστιν.
Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσιανγκ συναντήθηκε με τον Μισούστιν στο Πεκίνο και δήλωσε ότι η χώρα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την προώθηση της πραγματιστικής συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς και να την οδηγήσει σε ένα «νέο επίπεδο», σύμφωνα με το Reuters.
Ο Μισούστιν, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι οι δύο κυβερνήσεις καταβάλλουν «συντονισμένες προσπάθειες» για να εφαρμόσουν τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μεταξύ του Σι και του Πούτιν στη συνάντησή τους τον Μάρτιο σε «ανώτατο επίπεδο», σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι οι σχέσεις τους βρίσκονται σε «πρωτοφανώς υψηλό επίπεδο» και «αμοιβαίο σεβασμό στα συμφέροντα του άλλου», ανέφερε το TASS.
Ο Μισούστιν αναμένεται να συναντηθεί επίσης με τον Σι την Τετάρτη.
Όπως αναφέρει το CNN, η Ρωσία ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία και έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου της Κίνας από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα περισσότερα στατιστικά στοιχεία της τελωνειακής αρχής της Κίνας.
Οι δύο χώρες έχουν επίσης σχεδιάσει να κατασκευάσουν τον αγωγό Power of Siberia 2 για την παράδοση περισσότερου ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω της Μογγολίας. Το έργο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά ο Πούτιν δήλωσε τον Μάρτιο ότι οι τρεις χώρες έχουν ολοκληρώσει όλες τις συμφωνίες για την ολοκλήρωση του αγωγού και ότι η Ρωσία θα παραδώσει τουλάχιστον 98 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Κίνα μέχρι το 2030.
Ο Αλεξάντερ Νόβακ, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, δήλωσε ότι η παροχή ενέργειας της Ρωσίας στην Κίνα θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 40% φέτος, ανέφεραν οι Global Times.
Το ποσό των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σημαίνει επίσης ότι η Κίνα θα αγοράζει περισσότερα αγροτικά προϊόντα από τη Ρωσία και οι κινεζικές εταιρείες θα παράγουν περισσότερα αυτοκίνητα τοπικά στη χώρα, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη άλλους Ρώσους αξιωματούχους στο φόρουμ.
Οι δύο χώρες θα ενισχύσουν επίσης την οικονομική συνεργασία, δήλωσε ο Μισούστιν.
Ο Andrey Kostin, διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής κρατικής τράπεζας VTB, δήλωσε στο φόρουμ ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει αποθηκεύσει το γουάν και έχει παράσχει το γουάν και τα ρούβλια για περισσότερο από το 70% των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών.