THEPOWERGAME
Διαδοχικές επαφές με τους ηγέτες κάποιων από τις ισχυρότερες χώρες του κόσμου είχε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας που ολοκληρώνεται την Κυριακή. Εκτός των τετ-α-τετ συνομιλιών που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, ο Ζελένσκι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ινδίας. Ο Ναρέντρα Μόντι μαζί με το πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, και άλλους ηγέτες του Παγκόσμιου Νότου ήταν προσκεκλημένοι στη σύνοδο κορυφής των G7.
Η μετάβαση του Ζελένσκι στην Ιαπωνία το Σαββατοκύριακο με αεροσκάφος της Γαλλικής Δημοκρατίας προγραμματίστηκε σε άκρα μυστικότητα για λόγους ασφαλείας. Είναι ο λόγος που η παρουσία του στη Χιροσίμα έκλεψε τις εντυπώσεις. Καθώς η ρωσική εισβολή στη χώρα του συνεχίζεται επί δεύτερο διαδοχικό έτος, το ταξίδι του Ζελένσκι με ενδιάμεση στάση την Παρασκευή στη Σαουδική Αραβία, όπου διεξάγονταν η σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου, έχει ως στόχο να κερδίσει το Κίεβο μια ευρύτερη στήριξη πέραν των αυστηρών ορίων του ΝΑΤΟ και των ισχυρών χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου. Εάν θα το καταφέρει είναι ακόμη ένα ανοικτό ερώτημα. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δίσταζε να συναντήσει τον Ζελένσκι, θεωρώντας πως δέχονταν πιέσεις να απαντήσει θετικά, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg και των Financial Times. Μέχρι και αργά το Σάββατο δεν είχε απαντήσει στην πρόσκληση.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιταχύνει τη μετάβαση σε έναν κόσμο πολυπολικό όπου η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ συναγωνίζονται για μεγαλύτερη επιρροή στη διεθνή τάξη πραγμάτων. Αν και οι G7 μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει κυρώσεις εις βάρος προσώπων του Κρεμλίνου και της ρωσικής οικονομίας, η Κίνα μαζί με την Ινδία και τη Βραζιλία έχουν τηρήσει ουδέτερη στάση. Και στις τρεις χώρες, οι οποίες αποτελούν τις μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές, έχει σημειωθεί αύξηση των εισαγωγών πετρελαίου και καυσίμων από τη Ρωσία την ώρα που οι ΗΠΑ και η Ε.Ε έχουν επιβάλει εμπάργκο. Βέβαια, ο Μόντι είπε στον Ζελένσκι το Σάββατο πως ο πόλεμος είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλον τον κόσμο. Πρόσθεσε πως «δεν το θεωρώ πολιτικό ή οικονομικό θέμα. Για εμένα, είναι ζήτημα ανθρωπιάς, ζήτημα ανθρώπινων αξιών».
Στο κοινό ανακοινωθέν τους, οι G7 διεμήνυσαν από την Ιαπωνία την μεγάλη ανησυχία τους για τη στρατικοποίηση της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και την αντίθεσή τους στις μονόπλευρες προσπάθειες του Πεκίνου για αλλάξουν το satus quo με την άσκηση ισχύος ή με εξαναγκασμό. Έστειλαν, επίσης, μήνυμα για μια «ειρηνική επίλυση» στις εντάσεις που έχουν καλλιεργηθεί στο Στενό της Ταϊβάν.
Κατά κοινή ομολογία ήταν η αυστηρότερη κριτική που έχει ασκηθεί από τους G7 απέναντι στην Κίνα. Κάλεσαν επίσης το Πεκίνο να πείσει τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ενδεικτικό του ρήγματος που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στη διεθνή σκηνή είναι πως το σχέδιο για ανακωχή που είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επιδοκιμάστηκε από τον Λούλα σε πρόσφατο ταξίδι του τελευταίου στην κινεζική πρωτεύουσα. Εντούτοις, η Ουκρανία παραμένει σταθερά ακλόνητη ως προς την ανάκτηση όλων των εδαφών της, θεωρώντας πως μια ανακωχή θα παγίωνε την παραμονή των ρωσικών στρατευμάτων σε αυτά. Ο ανεπτυγμένος κόσμος υποστηρίζει τις θέσεις του Κιέβου δίχως δεύτερη σκέψη.