THEPOWERGAME
Στην οικονομική κατάσταση τις Ελλάδας και στις εκλογές αναφέρεται η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «αναγέννηση». Ξεκινάει κάνοντας λόγο για τις δυναμικές νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί κα γράφει πως η αποτίμησή του τζίρου τους έχει αυξηθεί από 1,1 δισ. ευρώ σε 8,2 δισ. ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια.
«Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για τους νέους, γιατί βλέπουν ότι η Ελλάδα μπορεί να τους προσφέρει μέλλον», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Η μετανάστευση εξειδικευμένων εργαζομένων, από την οποία η Ελλάδα υποφέρει εδώ και καιρό, έχει κάπως αμβλυνθεί το τελευταίο διάστημα».
Ακόμη το δημοσίευμα κάνει λόγο για τα γεμάτα καφέ και εστιατόρια στο κέντρο της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι δεν είναι μόνο τουρίστες και συμπληρώνει πως: «Τα δημόσια οικονομικά ανακάμπτουν. Το δημόσιο χρέος μειώθηκε από 205% σε 170% του ΑΕΠ».
Tagesspiegel: Οι οικονομικές ανησυχίες κυριαρχούν στην προεκλογική εκστρατεία
Η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου δημοσιεύει ρεπορτάζ για τις ελληνικές εκλογές, στο οποίο φιλοξενεί και συνέντευξη του Καθηγητή Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Νικόλα Πίσση, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Μάρτιο δίδασκε σύγχρονη ελληνική ιστορία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Το άρθρο αναφέρεται κυρίως στα μεγάλα κόμματα που παίρνουν μέρος, το πρόγραμμά τους και τις υποσχέσεις τους. Όσον αφορά τα θέματα που κυριάρχησαν στον προεκλογικό αγώνα γράφει:
«Οι οικονομικές ανησυχίες αποτελούν τα κύρια θέματα της τρέχουσας προεκλογικής εκστρατείας. “Πρόκειται για τα καθημερινά έξοδα, όπως τρόφιμα, ηλεκτρικό, βενζίνη, ενέργεια. Και πώς θα τοποθετηθεί η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, σε αυτόν τον τομέα που άλλαξε από τον πόλεμο στην Ουκρανία”. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αριστερά κόμματα αντιτίθενται σθεναρά στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και το Αιγαίο, τις οποίες προωθεί η Νέα Δημοκρατία. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ωστόσο ελάχιστα έπαιξαν ρόλο σε αυτές τις εκλογές, λέει ο κ. Πίσσης. “Όταν πρόκειται για την παραδοσιακά δύσκολη γειτονία με την Τουρκία ή τον ρωσικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, τα τρία μεγάλα κόμματα συμφωνούν λίγο-πολύ”, λέει ο ίδιος. Η κατάσταση είναι διαφορετική όταν πρόκειται για το μεταναστευτικό, τα πολιτικά δικαιώματα και τη δημοκρατία».
Πηγή: Deutsche Welle