THEPOWERGAME
Εξεπλάγησαν εκείνοι που πίστεψαν πως η Τουρκία θα ακολουθούσε μακροπρόθεσμα ένα μονοπάτι ορθόδοξης διαχείρισης της οικονομίας, αλλά, επιβεβαιώθηκαν οι σκεπτικιστές που ήταν επιφυλακτικοί στις προφορικές δεσμεύσεις Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν τον περασμένο Νοέμβριο πως επιθυμεί να ξανακερδίσει την «αξιοπιστία και των εμπιστοσύνη των επενδυτών».
Δεν αρκεί απλά μια ρητορική για να θεραπευθούν τα προβλήματα σε μια οικονομία όταν ο πληθωρισμός υπερβαίνει το 15%, η ισοτιμία της χώρας δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα και οι εκροές κεφαλαίων εμποδίζουν τη δημιουργία ενός κλίματος σταθερότητας. Η απομάκρυνση του Νατζί Ακμπάλ από το τιμόνι της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας δυο ημέρες αφού είχε αποφασίσει μια γενναία αύξηση των επιτοκίων -κατά 200 μονάδες βάσης στο 19%- οδήγησε ξανά στην κατολίσθηση της τουρκικής λίρας, συμπαρασύροντας τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων.
Οι συνέπειες της τρίτης αντικατάστασης του κεντρικού τραπεζίτη
Είναι η τρίτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος αντικαθιστά τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας μέσα σε λιγότερο από μια διετία, συμβιβάζοντας έτσι την ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής της χώρας. Με μαθητική ακρίβεια, οι επιπτώσεις ήταν μια ακόμη φορά άμεσες.
Η τουρκική λίρα υποχώρησε έως και 14%, φθάνοντας μέχρι τα 8,5 έναντι του δολαρίου. Οι απώλειες του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης υπερέβησαν το 9,5%. Μεγάλη νευρικότητα επικράτησε επίσης στην αγορά δημόσιου χρέους της Τουρκίας. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί σε όρους δολαρίου και λήγουν τον Ιούνιου του 2031 έφθασαν το 7,45%, με τις τιμές να διολισθαίνουν στα 89 σεντς ΗΠΑ από τα 99,87 την Παρασκευή.
Το 10ετές κόστος δανεισμού στην εγχώρια αγορά αναρριχήθηκε στο 19,06% από το 13,6% στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Οι επενδυτές πούλησαν επίσης τραπεζικές μετοχές με έκθεση στην Τουρκία. Η μετοχή της Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, παραδείγματος χάριν, έχασε το 6% της αξίας της.
Τουρκία: Καταρρέει η εμπιστοσύνη των επενδυτών
Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, Λούτφι Ελβάν, αλλά και του νέου κεντρικού τραπεζίτη, Σαχάπ Καβτζίογλου, πως η χώρα δεν θα παρεκκλίνει από τη χαλιναγώγηση του πληθωρισμού, τα θεμέλια εμπιστοσύνης που έκτιζε μεθοδικά και σταθερά ο κ. Ακμπάλ φαίνεται πως καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι. Ιδιαίτερα όταν ο αντικαταστάτης του, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης, είχε καταδικάσει σε άρθρο του την τελευταία αύξηση των επιτοκίων από τον Ακμπάλ.
Ο Ρόμπιν Μπρουκς, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών δήλωσε πως η Τουρκία κινδυνεύει από μεγάλες εκροές κεφαλαίων, με πιθανό αποτέλεσμα να οδηγηθεί εκ νέου την τουρκική λίρα σε ελεύθερη πτώση. Από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο κ. Ακμπάλ ανέλαβε τα ηνία της κεντρικής τράπεζας στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ανακατάταξης όπου πρωταγωνίστησε η δραματική παραίτηση του πρώην υπουργού