THEPOWERGAME
Οι ηγέτες της G7 φθάνουν σήμερα στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με την ενίσχυση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και για την προστασία τους από τον «οικονομικό εξαναγκασμό» που ασκεί η Κίνα.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα πρόκειται να υποδεχθεί γι’ αυτή τη διάσκεψη κορυφής, που θα λάβει χώρα από αύριο, Παρασκευή, μέχρι την Κυριακή, τους ηγέτες των άλλων έξι περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών της Ομάδας των Επτά σ’ αυτή την πόλη, που καταστράφηκε από πυρηνική βόμβα το 1945 και σήμερα φιλοξενεί πολυάριθμα μνημεία για την ειρήνη.
Οι ηγέτες των χωρών μελών της G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Καναδάς) θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και σε άλλα στρατηγικής σημασίας ζητήματα, στα οποία τα συμφέροντά τους δεν συμβαδίζουν πάντα εντελώς.
Πριν καν φθάσει στην Ιαπωνία, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πολιτική κρίση σχετικά με το αμερικανικό χρέος, η οποία τον υποχρέωσε να ματαιώσει τους επόμενους σταθμούς της περιοδείας του στην περιφέρεια της Ασίας-Ειρηνικού, στην Παπούα-Νέα-Γουινέα και στην Αυστραλία.
Η εισβολή στην Ουκρανία, την οποία εξαπέλυσε πριν από σχεδόν 15 μήνες η Ρωσία, θα κυριαρχήσει στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής, με «συνομιλίες για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Αμερικανός σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν πολλαπλασιάσει τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της οποίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής μέσω βιντεοδιάσκεψης.
Πυρηνικός αφοπλισμός
Σύμφωνα με τον Σάλιβαν, οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των κυρώσεων, οι οποίες προκάλεσαν συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως οι ηγέτες θα συνομιλήσουν για τη μάχη κατά της παράκαμψης των κυρώσεων, η οποία επιτρέπει στο Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να συνεχίζει να χρηματοδοτεί την πολεμική προσπάθειά του.
Οι επανειλημμένες απειλές του Πούτιν να μετατρέψει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε πυρηνική σύγκρουση καταδικάσθηκαν κατηγορηματικά από τους ηγέτες της G7 και θεωρούνται από ορισμένους παρατηρητές απόπειρα για να κλονισθεί η αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων και των Αμερικανών.
Η προβλεπόμενη επίσκεψη των ηγετών στο πάρκο της ειρήνης στη Χιροσίμα αναμένεται ότι θα αναδείξει αυτές τις απειλές. Στις 6 Αυγούστου 1945, η πόλη καταστράφηκε από την αμερικανική ατομική βόμβα, που στοίχισε τη ζωή σε 140.000 ανθρώπους.
Ο Κισίντα, η οικογένεια του οποίου κατάγεται από τη Χιροσίμα και ο ίδιος εκλέγεται σ’ αυτή την πόλη, επιθυμεί να επωφεληθεί απ’ αυτή τη σύνοδο κορυφής για να παρακινήσει τους προσκεκλημένους του, ιδιαίτερα το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που διαθέτουν μαζί χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές, να δεσμευθούν να επιδείξουν διαφάνεια σε ό,τι αφορά τα αποθέματά τους και να μειώσουν τα οπλοστάσιά τους.
Πολυάριθμοι στρατιωτικοί και διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων έξι πρώην αρχηγοί κρατών, κάλεσαν επίσης χθες, Τετάρτη, τις πυρηνικές δυνάμεις να βάλουν στην άκρη τις εντάσεις και να διαπραγματευθούν μέτρα ελέγχου των εξοπλισμών.
Όμως σ’ ένα πλαίσιο αυξημένων εντάσεων με άλλες πυρηνικές δυνάμεις, τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα, οι ελπίδες να σημειωθεί πρόοδος σ’ αυτό τον τομέα στη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής της G7 είναι ισχνές.
«Οικονομικός εξαναγκασμός»
Η G7 αναμένεται ακόμη να αφιερώσει μεγάλο μέρος των συζητήσεών της στην Κίνα και ιδιαίτερα στα μέσα για να προστατευθεί από έναν ενδεχόμενο οικονομικό εκβιασμό του Πεκίνου, διαφοροποιώντας την παραγωγή και τις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς η κινεζική κυβέρνηση έχει φανεί διατεθειμένη να προσφύγει σε εμπόδια για το εμπόριο.
Για τον Σάλιβαν, οι ηγέτες της G7 αναμένεται να καταγγείλουν αυτό τον «οικονομικό εξαναγκασμό» και να προσπαθήσουν να υπερβούν τις διατλαντικές διαφορές σε ό,τι αφορά τη θέση που πρέπει να υιοθετήσουν έναντι της Κίνας.
Όμως οι ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα η Γαλλία και η Γερμανία, επιμένουν να εξασφαλίσουν ότι η εξάλειψη των κινδύνων δεν θα σημάνει τη ρήξη των δεσμών με την Κίνα, που είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου.
«Δεν είναι μια αντικινεζική G7», επέμεινε η γαλλική προεδρία πριν από τη σύνοδο κορυφής, εκφράζοντας την επιθυμία να δοθεί «ένα θετικό μήνυμα» συνεργασίας «με την προϋπόθεση ότι διαπραγματευόμαστε μαζί».
Η Ιαπωνία προσκάλεσε επίσης στη Χιροσίμα οκτώ τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων μείζονες αναδυόμενες οικονομίες όπως η Ινδία και η Βραζιλία, σε μια απόπειρα να συνασπίσει μερικούς ηγέτες που είναι απρόθυμοι να αντιταχθούν στον πόλεμο που διεξάγεται από τη Ρωσία στην Ουκρανία και στις αυξανόμενες στρατιωτικές φιλοδοξίες του Πεκίνου.