THEPOWERGAME
Οι ΗΠΑ άνοιξαν τα χαρτιά τους, αποκαλύπτοντας τη Δευτέρα τα μεγέθη του πυρηνικού οπλοστασίου τους, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο στη Ρωσία ότι θέλουν να συνεχιστεί η τήρηση της συνθήκης πυρηνικού αφοπλισμού New START.
Η Μόσχα είχε αναστείλει νωρίτερα φέτος τη συμμετοχή της, επικαλούμενη την ολοένα αυξανόμενη απειλή από τη Δύση ελέω του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τις πυρηνικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, μέχρι την 1η Μαρτίου 2023:
- Υπήρχαν ανεπτυγμένοι συνολικά 662 διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι σε υποβρύχια και στρατηγικά βομβαρδιστικά.
- Οι πύραυλοι είχαν προσαρμοσμένες πάνω τους 1.419 πυρηνικές κεφαλές.
- Υπήρχαν ακόμη 800 εκτοξευτήρες.
«Οι ΗΠΑ καλούν τη Ρωσία να τηρήσει τις νομικές της υποχρεώσεις και να συμμορφωθεί πλήρως προς τη συνθήκη New START και τα μέτρα σταθεροποίησης, διαφάνειας και επαλήθευσης που περιέχει», τονίζεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Ρωσία ανέστειλε τον Φεβρουάριο τη συμμετοχή της στη συνθήκη σε αντίποινα για τη στρατιωτική βοήθεια της Δύσης στην Ουκρανία. Η απόφασή της καταδικάστηκε από τις δυτικές κυβερνήσεις.
Γιατί είναι σημαντική η συνθήκη New START
Η συνθήκη New START υπεγράφη το 2010 και είναι η τελευταία διμερής συμφωνία για τον πυρηνικό αφοπλισμό μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Η Μόσχα είχε ήδη ανακοινώσει στις αρχές Αυγούστου πως ανέστειλε προβλεπόμενες επιθεωρήσεις σε στρατιωτικές της εγκαταστάσεις.
Η New START περιόρισε τα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο κρατών, τα μεγαλύτερα στον κόσμο, σε 1.550 ανεπτυγμένες πυρηνικές κεφαλές το μέγιστο για τον καθένα, με άλλα λόγια τα μείωσε κατά σχεδόν 30% σε σύγκριση με το 2002, όταν είχαν συμφωνηθεί τα προηγούμενα όρια. Περιόρισε, επίσης, τον αριθμό των εκτοξευτήρων και των στρατηγικών βομβαρδιστικών στα 800 το μέγιστο.
Η συνθήκη προέβλεπε αμοιβαίες επαληθεύσεις των οπλοστασίων. Οι επιθεωρήσεις ανεστάλησαν λόγω της πανδημίας κορονοϊού. Στη συνέχεια λόγω της έντασης με τη Δύση, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα αποχώρησε από τη συνθήκη New START.