THEPOWERGAME
Οι ηγέτες της G7 σχεδιάζουν να αυστηροποιήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας κατά τη σύνοδο κορυφής τους στην Ιαπωνία αυτή την εβδομάδα, με μέτρα που στοχεύουν στην ενέργεια και τις εξαγωγές που βοηθούν την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας, δήλωσαν αξιωματούχοι με άμεση γνώση των συζητήσεων, σύμφωνα με το Reuters.
Τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν από τους ηγέτες κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στις 19-21 Μαΐου θα στοχεύουν στην αποφυγή κυρώσεων που αφορούν τρίτες χώρες και θα επιδιώξουν να υπονομεύσουν τη μελλοντική παραγωγή ενέργειας της Ρωσίας και να περιορίσουν το εμπόριο που υποστηρίζει τον ρωσικό στρατό, είπαν οι αξιωματούχοι.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν επίσης ότι τα μέλη της G7 θα συμφωνήσουν να προσαρμόσουν την προσέγγισή τους στις κυρώσεις, ώστε, τουλάχιστον για ορισμένες κατηγορίες αγαθών, όλες οι εξαγωγές να απαγορεύονται αυτόματα, εκτός εάν βρίσκονται σε έναν κατάλογο εγκεκριμένων ειδών.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει πιέσει τους συμμάχους της G7 να αντιστρέψουν την προσέγγιση των κυρώσεων της ομάδας, η οποία σήμερα επιτρέπει την πώληση όλων των αγαθών στη Ρωσία, εκτός εάν αυτά περιλαμβάνονται ρητά στη μαύρη λίστα.
Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερο για τη Μόσχα να βρει κενά στο καθεστώς κυρώσεων.
Αν και οι σύμμαχοι δεν έχουν συμφωνήσει να εφαρμόσουν την πιο περιοριστική πολιτική, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι στους πιο ευαίσθητους τομείς για τον ρωσικό στρατό τα μέλη της G7 θα υιοθετήσουν το τεκμήριο ότι οι εξαγωγές απαγορεύονται εκτός εάν βρίσκονται σε έναν καθορισμένο κατάλογο.
Οι ακριβείς τομείς στους οποίους θα εφαρμόζονται αυτοί οι νέοι κανόνες εξακολουθούν να συζητούνται.
Η G7 αποτελείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η δράση των ηγετών της G7 για τη Ρωσία έρχεται καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας αναζητούν νέους τρόπους για να αυστηροποιήσουν τις ήδη περιοριστικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, από τους ελέγχους των εξαγωγών μέχρι τους περιορισμούς στο ανώτατο όριο τιμών του πετρελαίου, οι οποίες έχουν ασκήσει πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά δεν έχουν σταματήσει την εισβολή που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο.
Ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν αντισταθεί στην ιδέα της ευρείας απαγόρευσης του εμπορίου και στη συνέχεια της έκδοσης εξαιρέσεων ανά κατηγορία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δική της προσέγγιση και επίσης διαπραγματεύεται επί του παρόντος το 11ο πακέτο κυρώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με το μεγαλύτερο μέρος να επικεντρώνεται σε άτομα και χώρες που παρακάμπτουν τους υφιστάμενους εμπορικούς περιορισμούς.
Εν τω μεταξύ, οποιαδήποτε αλλαγή στη διατύπωση, συμπεριλαμβανομένης της διατύπωσης που διευκρινίζει ότι ορισμένες εμπορικές συναλλαγές απαγορεύονται, εκτός εάν εξαιρούνται ρητά, από τους ηγέτες της G7 μπορεί να μην οδηγήσει απαραίτητα σε περισσότερες απαγορεύσεις ή σε οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση της Ρωσίας.
Η Ουκρανία αναμένεται να εξαπολύσει σημαντικές επιχειρήσεις αντεπίθεσης τις επόμενες εβδομάδες για να προσπαθήσει να ανακαταλάβει εκτάσεις στα ανατολικά και νότιά της από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη για συναντήσεις με τον Πάπα Φραγκίσκο, καθώς και με ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας. Αναμένεται να απευθυνθεί στους ηγέτες της G7 κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής τους στη Χιροσίμα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι μια κίνηση της G7 να απαγορεύσει τις εξαγωγές προς τη χώρα θα οδηγήσει τη Μόσχα να τερματίσει τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που επιτρέπει ζωτικής σημασίας εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Η επισιτιστική ασφάλεια μετά τον πόλεμο αναμένεται επίσης να αποτελέσει σημαντικό θέμα στην G7.