THEPOWERGAME
O Κάρολος περίμενε δεκαετίες για να γίνει βασιλιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να βάλει το στέμμα στο κεφάλι του. Η στέψη θα γίνει το Σάββατο 6 Μαΐου στο Αβαείο του Γουέστμινστερ του Λονδίνου, με τις προετοιμασίες να είναι πυρετώδεις και τις μεταμεσονύχτιες πρόβες να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Αναλυτές αναμένουν μια μεγαλόπρεπη τελετή, καθώς είναι η πρώτη φορά έπειτα από 70 χρόνια που το τελετουργικό επαναλαμβάνεται. Οι εορτασμοί για τον βασιλιά Κάρολο Γ’ θα κρατήσουν τρεις ημέρες, με αποκορύφωμα την επίσημη αργία τη Δευτέρα 8 Μαΐου.
Το CNBC παρουσιάζει στοιχεία για το πόσο τελικά θα κοστίσει η τελετή στέψης στο βρετανικό δημόσιο. Όπως αναφέρει, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δεν έχουν δώσει επίσημο νούμερο, ωστόσο το κόστος εκτιμάται ότι ξεκινά από τα 50 και φθάνει μέχρι τα 100 εκατομμύρια βρετανικές λίρες. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη λεγόμενη «Πομπή του Βασιλιά» και στη συναυλία στους Κήπους του Ουίνσδορ, ενώ ρυθμίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες στο μενού, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και κις λορέν για τους επίσημους καλεσμένους.
Η τελετή πραγματοποιείται σε μια χρονική περίοδο που η βρετανική οικονομία δεν είναι και στα καλύτερά της. Ο πληθωρισμός δοκιμάζει τις αντοχές των πολιτών, καθώς η αγοραστική τους δύναμη ολοένα και μειώνεται. Οι ανατιμήσεις στο ράφι δεν σταματούν, την ώρα που η Βρετανία δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει τα πατήματά της μετά τις αναταράξεις του Brexit.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μοναδική οικονομία της G7 που δεν έχει ακόμη ανακάμψει από την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία Covid. Επί του παρόντος, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται περίπου 0,6% κάτω από τα επίπεδα των αρχών του 2020. Ο πληθωρισμός παραμένει σταθερά πάνω από το 10%.
Τσιμπημένη τιμή, παρά την οδηγία Καρόλου για περικοπές
Ο ίδιος ο βασιλιάς Κάρολος, πάντως, φαίνεται ότι επιδίωξε μια πιο περιορισμένη γιορτή. Για την ακρίβεια, μια «μικρότερη, λιγότερο ακριβή και πιο αντιπροσωπευτική τελετή», σύμφωνα με το BBC. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στην τελετή στο Αβαείο του Γουέστμινστερ θα δώσουν το «παρών» περίπου 2.000 VIP προσκεκλημένοι -περίπου το ¼ του αντίστοιχου αριθμού στη στέψη της αείμνηστης Ελισάβετ. Παράλληλα, το τελετουργικό θα έχει και μικρότερη διάρκεια σε σχέση με το συνηθισμένο.
Ακόμα και έτσι, όμως, τα χρήματα που θα δοθούν είναι περισσότερα από το 1,5 εκατ. λίρες (50 εκατ. λίρες σε σημερινά λεφτά) που είχαν δαπανηθεί στην τελετή στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953.
Ποιος πληρώνει
Όπως και στις περισσότερες δημόσιες εκδηλώσεις, σημαντικό μέρος της τελετής στέψης χρηματοδοτείται από τον κρατικό κορβανά -ήτοι την πληρώνει από την τσέπη του ο Βρετανός φορολογούμενος. Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ θα συνεισφέρουν ένα ποσό, το ύψος του οποίου, όμως, δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.
Αυτό έχει δυσαρεστήσει ορισμένους Βρετανούς, με το 51% να δηλώνει σε δημοσκόπηση του YouGov ότι η στέψη δεν πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση, την ώρα που το 18% εμφανίζεται αναποφάσιστο.
Οι επικριτές δίνουν έμφαση και στην επίσημη αργία της 8ης Μαΐου, εκτιμώντας ότι κοστίζει 1,36 δισεκατομμύριο λίρες λόγω απωλειών στην παραγωγή.
Τι λέει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση, πάντως, του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ είναι ξεκάθαρη, υπογραμμίζοντας ότι η στέψη του King Charles θα ενισχύσει τομείς της βρετανικής οικονομίας, όπως το λιανικό εμπόριο και ο τουρισμός. Επικαλείται, μάλιστα, στοιχεία που δείχνουν ότι στις επίσημες αργίες οι λιανικές πωλήσεις σημειώνουν άλμα 15% περίπου.
Χαρακτηριστική, επίσης, είναι η τοποθέτηση της UK Hospitality, εμπορικής ένωσης για τη βιομηχανία στον τομέα της φιλοξενίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως αναφέρει, η στέψη του βασιλιά Καρόλου μπορεί να δώσει οικονομική ώθηση, ύψους 350 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών στον κλάδο. Σε συνδυασμό με τις δύο επιπλέον αργίες στη Βρετανία τον Μάιο και τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο Λίβερπουλ, το εκτιμώμενο ποσό εισπράξεων ξεπερνά το 1 δισ.