THEPOWERGAME
Η Συρία αναμένεται σύντομα να επανενταχθεί στον Αραβικό Σύνδεσμο, όμως έχει μπροστά της πολλές προκλήσεις ως προς την επίλυση της κρίσης και το τέλος της ένοπλης σύρραξης που ξέσπασε εκεί το 2011, ανέφερε σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι.
Η Συρία τέθηκε εκτός του παναραβικού οργανισμού το 2011 εξαιτίας της σκληρής καταστολής των διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης.
Σύμφωνα με τον Σαφάντι, η πλειοψηφία των 22 κρατών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου τάσσεται υπέρ της επανένταξης της Δαμασκού στον διεθνή οργανισμό.
«Η επιστροφή στον (Αραβικό) Σύνδεσμο θα γίνει. Από συμβολική σκοπιά θα είναι σημαντική, όμως αυτή θα αποτελέσει μόνο το πολύ ταπεινό ξεκίνημα μιας πολύ μακράς και δύσκολης διαδικασίας γεμάτης προκλήσεις, με δεδομένη την περιπλοκότητα της κρίσης έπειτα από 12 χρόνια πολέμου» εξήγησε ο επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας στο CNN.
Διαφωνίες στον Αραβικό Σύνδεσμο
Εκπρόσωπος του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε την Πέμπτη πως Άραβες υπουργοί θα συναντηθούν το Σάββατο στο Κάιρο, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με τη Συρία και τη διαφαινόμενη εξομάλυνση των σχέσεων με την κυβέρνηση Άσαντ.
Αρκετά αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, ξανάρχισαν πρόσφατα διπλωματικές επαφές -επισκέψεις, συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Την ίδια στιγμή, όμως, χώρες όπως το Κατάρ εναντιώνονται στην πλήρη εξομάλυνση προτού υπάρξει διευθέτηση της κρίσης.
Το ειρηνευτικό σχέδιο της Ιορδανίας για τον πόλεμο στη Συρία
Στο Αμάν τη Δευτέρα ο Σύρος ΥΠΕΞ Φάισαλ Μέκνταντ συναντήθηκε για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια με Άραβες ομολόγους του, στο πλαίσιο ιορδανικής πρωτοβουλίας για να προωθηθεί αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο.
Το σχέδιο για τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης αναμένεται να συμπεριλαμβάνει λύσεις για τα ζητήματα:
- Των προσφύγων,
- των αγνοούμενων κρατουμένων,
- της διακίνησης ναρκωτικών και
- της παρουσίας στρατιωτικών του Ιράν και παραστρατιωτικών οργανώσεων υποστηριζόμενων από την Τεχεράνη στη συριακή επικράτεια.
Κατά την άποψη του Σαφάντι, αν η Δαμασκός επιδείξει την πολιτική βούληση και σημειωθεί αληθινή πρόοδος για την επίλυση της κρίσης, θα κερδίσει την υποστήριξη του Αραβικού Κόσμου που θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να αρθούν οι κυρώσεις της Δύσης, μείζον εμπόδιο για την έναρξη της ανοικοδόμησης των κατεστραμμένων υποδομών στη Συρία.