THEPOWERGAME
Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών και αγοράς, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχώρησε την Τετάρτη σε μία νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Το αξιοσημείωτο είναι ότι στέλνει για πρώτη φορά «σήμα» στις αγορές ότι επίκειται «πάγωμα» του κύκλου των αυξήσεων, της σύσφιξης δηλαδή της νομισματικής πολιτικής της, ώστε να αξιολογήσει καλύτερα τις επιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί στις τράπεζες, αλλά και στη μάχη κατά του πληθωρισμού.
Πρόκειται για τη 10η διαδοχική αύξηση που πραγματοποιεί η Fed στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, με το κόστος δανεισμού να διαμορφώνεται πλέον στο 5%-5,25%. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος κύκλος αυξήσεων των επιτοκίων ήταν ο πλέον επιθετικός που έχει πραγματοποιηθεί από τον Αύγουστο του 2007.
Το μεγάλο ερώτημα για τις αγορές είναι πλέον οι προθέσεις της Fed αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της και αν σχεδιάζει να προχωρήσει σε «πάγωμα» του κύκλου των αυξήσεων που ξεκίνησε το 2022.
Στην κατεύθυνση αυτή, η εικόνα δόθηκε όχι από τα γραφόμενα στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση, αλλά στο τι… δεν γραφόταν σε αυτό.
Στο νέο ανακοινωθέν λείπει μια πρόταση που συμπεριλαμβανόταν στα προηγούμενα, η οποία ανέφερε ότι η «η Επιτροπή αναμένει ότι μπορεί να είναι κατάλληλη κάποια πρόσθετη σύσφιξη πολιτικής» ώστε η Fed να επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό 2%.
Παράλληλα, αναλυτές επισημαίνουν και αλλαγή στη «γλώσσα» που χρησιμοποιεί η Fed για να περιγράψει τις συνθήκες υπό τις οποίες «μπορεί να είναι κατάλληλη η πρόσθετη σύσφιξη πολιτικής», ενώ προηγούμενα πλαισίωνε τις μελλοντικές οδηγίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα καθόριζε «την έκταση των μελλοντικών αυξήσεων στο εύρος στόχου».
Το ανακοινωθέν επαναλαμβάνει ότι η Fed «θα λάβει υπόψη τη σωρευτική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις».
Ο πληθωρισμός, παρά τα σημάδια επιβράδυνσης, απέχει μακράν από τον στόχο του 2%, με τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία να είναι όμως πλέον ορατές, με το «φάντασμα» της ύφεσης να είναι πάντα ορατό, ενώ μεγάλο προβληματισμό προκαλούν οι επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ – και ιδιαίτερα στον χώρο των περιφερειακών τραπεζών – μετά το τσουνάμι εξελίξεων στις Silicon Valley Bank, Signature Bank και First Republic Bank.
Τη σκυτάλη παίρνουν την Πέμπτη η ΕΚΤ στην ευρωζώνη και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) στη Βρετανία, με τις αποφάσεις τους να αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.