THEPOWERGAME
Η JPMorgan Chase θα αποκτήσει το μεγαλύτερο μέρος της First Republic, καθώς επικράτησε στην τελική απόφαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγγύησης Καταθέσεων των ΗΠΑ, FDIC, για το ποιος θα είναι τελικά ο πλειοδότης που θα «σώσει» την τράπεζα της Καλιφόρνια από τη χρεοκοπία.
Η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) και οι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνια, που ανακοίνωσαν τη συμφωνία νωρίς το πρωί της Δευτέρας, δήλωσαν ότι κλείνουν ταυτόχρονα την τράπεζα και θέτουν προς πώληση 93,5 δισ. δολάρια των καταθέσεων της και το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της στην JPMorgan. Η JPMorgan αναλαμβάνει 173 δισ. δολάρια σε δάνεια και περί τα 30 δισ. δολάρια σε χρεόγραφα.
Σύμφωνα με τους Financial Times, πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη κατάρρευση τράπεζας μετά την Washington Mutual το 2008 και οριακά μεγαλύτερη από εκείνη της Silicon Valley Bank και την τρίτη μεγάλη αμερικανική τράπεζα που χρεοκοπεί μέσα σε δύο μήνες μετά τη Silicon Valley Bank, τη Signature Bank και τη Silvergate Bank.
Η συμφωνία σημαίνει ότι όλοι οι καταθέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπερβαίνουν το ασφαλιστικό όριο των 250.000 δολαρίων, θα διατηρήσουν πρόσβαση στα χρήματά τους.
Η δήλωση του Τζέιμι Ντάιμον
«Η κυβέρνησή κάλεσε εμάς και άλλους να αναλάβουμε δράση, και το κάναμε», δήλωσε ο Τζέιμι Ντάιμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan. «Η οικονομική ισχύς, οι δυνατότητες και το επιχειρηματικό μας μοντέλο μας επέτρεψαν να αναπτύξουμε μια προσφορά για την εκτέλεση της συναλλαγής με τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος για το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων».
Η JPMorgan θα αναγνωρίσει ένα εφάπαξ κέρδος 2,6 δισ. δολαρίων από τη συμφωνία, αλλά είπε ότι αναμένει να δαπανήσει 2 δισ. δολάρια για το κόστος αναδιάρθρωσης τους επόμενους 18 μήνες.
Πώς φτάσαμε στην πλειοδοσία
Υπενθυμίζεται πως οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές προσπαθούσαν να κλείσουν την πώληση της First Republic κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με περίπου έξι τράπεζες να υποβάλουν προσφορές, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Η «δημοπρασία» της πολύπαθης τράπεζας υπάρχει ελπίδα πως θα τερματίσει μια ταραχώδη περίοδο για τις μεσαίες τράπεζες των ΗΠΑ. Μετά την αποτυχία της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο, η προσοχή στράφηκε στην First Republic ως τον πιο αδύναμο κρίκο στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα. Οι μετοχές της τράπεζας βυθίστηκαν κατά 90% τον περασμένο μήνα και στη συνέχεια κατέρρευσαν περαιτέρω αυτή την εβδομάδα, αφού η First Republic αποκάλυψε το μέγεθος των προβλημάτων της.
Οι πλειοδότες εκπροσωπούνταν όλοι στην ομάδα των 11 τραπεζών που ενώθηκαν τον περασμένο μήνα για να εισφέρουν 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στην First Republic. Αυτή η κίνηση βοήθησε να ανακόψει τη μεγαλύτερη διαρροή καταθέσεων από μεσαίες τράπεζες σε κορυφαία τέσσερα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan και Wells Fargo, δίνοντας έτσι στις ρυθμιστικές αρχές περιθώριο για να επιλύσουν το First Republic, ανέφερε το CNBC τον περασμένο μήνα.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το CNBC, δεν προχώρησαν σε προσφορά όλες οι μεγάλες τράπεζες που συμμετείχαν τον προηγούμενο μήνα στην εισφορά καταθέσεων. Η Wells Fargo, η Goldman Sachs και η Citigroup δεν υπέβαλαν προσφορά.
Να σημειωθεί ότι η εξαγορά της First Republic θεωρείται μια σχετικά καλή επιλογή για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που θέλουν να αναπτυχθούν προς τα παράκτια των ΗΠΑ. Τα υποκαταστήματα της First Republic συναντώνται κυρίως στην Καλιφόρνια (όπου είναι και η έδρα της τράπεζας), τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και τη Φλόριντα.
Οι σύμβουλοι της First Republic ήλπιζαν να αποφύγουν την εξαγορά από την κυβέρνηση πείθοντας τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ να βοηθήσουν για άλλη μια φορά. Μια εκδοχή του σχεδίου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, περιλάμβανε το αίτημα των τραπεζών να πληρώσουν επιτόκια πάνω από την τιμή της αγοράς για ομόλογα στον ισολογισμό της First Republic, κάτι που θα της επέτρεπε να αντλήσει κεφάλαια από άλλες πηγές. Ωστόσο τελικά, οι τράπεζες δεν δέχθηκαν αυτή την πρόταση, αφήνοντας την κυβέρνηση να τερματίσει την 38χρονη πορεία της First Republic.