THEPOWERGAME
Πώς θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς smartphones, χωρίς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και χωρίς κάθε συσκευή προηγμένης τεχνολογίας; Θα γύριζε πίσω στον χρόνο. Η ραγδαία πρόοδος των τελευταίων ετών οφείλεται στην εξέλιξη των ημιαγωγών ή μικροτσίπ, όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε αυτά τα πολύ μικρά εξαρτήματα που επιτρέπουν τη λειτουργία των πιο ανεπτυγμένων ηλεκτρονικών συσκευών.
Βάσει χρηματιστηριακής αξίας, η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο σήμερα είναι η Apple, με κεφαλαιοποίηση στα 2,6 τρισ. δολάρια. Στις υπόλοιπες θέσεις της πρώτης δεκάδας βρίσκουμε και άλλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Microsoft, η Google, η Nvidia και η Tesla. Για να μπορέσουν, όμως, να έχουν εφαρμογή οι νέες τεχνολογίες, χρειάζονται τα μικροτσίπ. Τα μικροτσίπ ή ημιαγωγοί, όπως είναι η επίσημη ορολογία, αποτελούν την καρδιά των συσκευών προηγμένης τεχνολογίας για όλους τους κλάδους, από τα κινητά τηλέφωνα και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως τα πιο εξελιγμένα ρομποτικά ιατρικά μηχανήματα.
Άρα, η εταιρεία που κυριαρχεί στην παγκόσμια παραγωγή μικροτσίπ θα πρέπει ενδεχομένως να θεωρείται το ίδιο σημαντική με τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Αυτή είναι η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company ή TSMC, η οποία ευθύνεται για πάνω από το 90% της παγκόσμιας παραγωγής των πιο προηγμένων μικροτσίπ και, όπως είναι φυσιολογικό, έχει πελάτες όπως η Apple, η Nvidia και η Qualcomm. Ευθύνεται, παράλληλα, για το ΑΕΠ της Ταϊβάν σε ποσοστό άνω του 15%. Δεν είναι, λοιπόν, μία απλή εταιρεία. Αποτελεί εθνικό θησαυρό για την Ταϊβάν και πολύτιμο γρανάζι της παγκόσμιας οικονομίας.
Υπό προϋποθέσεις, η TSMC θα μπορούσε να αποτελέσει το μήλον της Έριδος που θα οδηγούσε σε παγκόσμιο πόλεμο
Για τον έλεγχό της, μέχρι και στρατιωτική απόβαση θα μπορούσε να επιχειρήσει η Κίνα στη νησιωτική χώρα, την οποία θεωρεί δικό της έδαφος. Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η TSMC θα μπορούσε να αποτελέσει το μήλον της Έριδος που θα οδηγούσε σε παγκόσμιο πόλεμο, γιατί η Δύση θέλει με κάθε τρόπο να αποτρέψει τον κινεζικό έλεγχο. Ο γεωπολιτικός κίνδυνος όχι μόνο είναι υπαρκτός, αλλά είναι και αυτός που ανάγκασε έναν από τους «γκουρού» των αγορών να πωλήσει τις μετοχές που κατείχε στην TSMC.
Ο λόγος για τον Γουόρεν Μπάφετ. Ο ιδρυτής της Berkshire Hathaway αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες, σε συνέντευξή του στο ιαπωνικό πρακτορείο Nikkei, ότι τον Φεβρουάριο ρευστοποίησε, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις γεωπολιτικές εντάσεις, το 86% των μετοχών της TSMC, τις οποίες είχε αγοράσει πέρυσι για 4,1 δισ. δολάρια.
Ο 92χρονος «μάντης της Όμαχα», όπως τον αποκαλούν, εκτιμά ότι η TSMC είναι μία εταιρεία με καλή διαχείριση, αλλά πιστεύει ότι υπάρχουν πιο ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες να τοποθετήσει τα κεφάλαιά του, γιατί ο κολοσσός της Ταϊβάν θα κινδυνεύει πάντα από τις ορέξεις της Κίνας. Το περίεργο είναι ότι ο Μπάφετ εγκατέλειψε πολύ γρήγορα την TSMC, ενώ είναι γνωστός στον κόσμο των αγορών για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις του.
Στις αρχές Απριλίου η ένταση κλιμακώθηκε στο Στενό της Ταϊβάν, όταν η Κίνα πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις με προσομοίωση χτυπημάτων ακριβείας κατά της Ταϊβάν. Οι ασκήσεις έγιναν αμέσως μετά το ταξίδι του προέδρου της Ταϊβάν, Tsai Ing-Wen, στην Κεντρική Αμερική και τις ΗΠΑ, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι. Η προηγούμενη μεγάλη στρατιωτική άσκηση από την Κίνα διενεργήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, μετά την επίσκεψη της τότε προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν. Οι κινεζικές Αρχές χαρακτήρισαν τις ασκήσεις ως «μία σημαντική προειδοποίηση κατά της συμπαιγνίας των αυτονομιστικών δυνάμεων της Ταϊβάν με ξένες δυνάμεις και ως μία αναγκαία κίνηση για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας».