THEPOWERGAME
Ενδεχόμενη στάση πληρωμών από το Δημόσιο στις ΗΠΑ θα ήταν καταστροφή, προειδοποιεί η Τζάνετ Γέλεν. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε την Τρίτη ότι ένα οριστικό ναυάγιο στο Κογκρέσο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της αμερικανίκης κυβέρνησης μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, οδηγώντας μεταξύ άλλων ακόμα πιο πάνω τα επιτόκια τα επόμενα χρόνια.
Μιλώντας σε στελέχη επιχειρήσεων στην Ουάσινγκτον, εκτίμησε ότι η αθέτηση του χρέους των ΗΠΑ θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας, αυξάνοντας τις δόσεις στα στεγαστικά δάνεια, στα δάνεια αυτοκινήτων και στις πιστωτικές κάρτες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον προϋπολογισμό νοικοκυριών, τα οποία είναι εκτεθειμένα σε μεγάλο βαθμό στον δανεισμό.
Αυτήν τη στιγμή το ανώτατο όριο δανεισμού της κυβέρνησης στις ΗΠΑ έχει οριστεί στα 31,4 τρισ. δολάρια. Σύμφωνα με δήλωση της Γέλεν τον Ιανουάριο, η Ουάσινγκτον μπορεί να εξυπηρετεί τους λογαριασμούς της μέχρι τις αρχές Ιουνίου, εφόσον δεν αυξηθεί το υφιστάμενο όριο.
«Μια αθέτηση στο χρέος μας θα προκαλούσε οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή» ξεκαθάρισε, υπογραμμίζοντας: «Μια χρεοκοπία θα αύξανε το κόστος του δανεισμού στο διηνεκές». «Το Κογκρέσο πρέπει να ψηφίσει για την αύξηση ή την αναστολή του ορίου χρέους. Θα πρέπει να το κάνει χωρίς όρους. Και δεν πρέπει να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή» ανέφερε επίσης.
Ο καβγάς για το πλαφόν δανεισμού
Οι Ρεπουμπλικάνοι, διά στόματος του επικεφαλής τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, ζητούν περικοπές δαπανών ύψους 4,5 τρισ. δολ. για να πουν το «ok» σε αύξηση του ανώτατου ορίου κατά 1,5 τρισ. δολ. Οι Δημοκρατικοί, που ελέγχουν τη Γερουσία, απαντούν ότι οι περικοπές δαπανών και η αύξηση του πλαφόν δεν μπορούν να συνδέονται.
Το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ πρακτικά απαγορεύεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων αξιογράφων για τη χρηματοδότησή του αν το τρέχον όριο (31,4 τρισεκ. δολάρια) δεν αυξηθεί.
Σημειώνεται ότι η αύξηση του πλαφόν δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους γίνεται συχνά αντικείμενο πολιτικών μπραντεφέρ στο Κογκρέσο. Από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί ή παγώσει κάπου 80 φορές.
Όταν η Standard and Poor’s αφαίρεσε ένα Α από το αμερικανικό αξιόχρεο
Το 2011 οι ΗΠΑ είχαν φθάσει ένα βήμα από τη στάση πληρωμών, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αδυνατούσαν να συμφωνήσουν στο Κογκρέσο.
Εκείνη τη χρονιά ένοικος στον Λευκό Οίκο ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε αρχίσει να προετοιμάζεται για τη μάχη που θα ακολουθούσε έναν χρόνο αργότερα στις προεδρικές εκλογές κόντρα στον εκλεκτό των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ.
Επί των ημερών της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, το πολιτικό αδιέξοδο στο Κογκρέσο για το ανώτατο όριο δανεισμού της κυβέρνησης είχε εξωθήσει τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s να κατεβάσει από τη βαθμίδα «AAA» το αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου, προκαλώντας σοκ στις αγορές.