THEPOWERGAME
Nα ορίσουν τη διάδοχη κατάσταση επιχειρούν δύο από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Ο Μπερνάρ Αρνό (ιδιοκτήτης του LVMH και ο έχων τη μεγαλύτερη περιουσία παγκοσμίως) και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ (ιδιοκτήτης του Βloomberg και 8ος πλουσιότερος στις ΗΠΑ) έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για την «επόμενη ημέρα» αναφορικά με το ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση της τεράστιας περιουσίας τους και τη διοίκηση των επιχειρήσεών τους.
Το δημοσίευμα στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι ο mr Louis Vuitton έχει κάθε μήνα ένα γεύμα – οντισιόν με τα παιδιά του, προκειμένου να αποφασίσει ποιος θα είναι αυτός που θα τον διαδεχτεί στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στον όμιλο με είδη πολυτελείας, αξίας 480 δισ. δολαρίων.
Το γεύμα, που διαρκεί αυστηρά 90 λεπτά, ξεκινά με τον Γάλλο δισεκατομμυριούχο να διαβάζει δυνατά θέματα συζήτησης που έχει σημειώσει στο iPad του. Στη συνέχεια ο Μπερνάρ Αρνό ζητά συμβουλές από τα πέντε του παιδιά και προτάσεις αναφορικά με επόμενες επιχειρηματικές κινήσεις. Η συζήτηση περιστρέφεται μεταξύ άλλων γύρω από τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και τα στελέχη των εταιρειών του ομίλου.
Μετά τον Μπερνάρ Αρνό τι;
Ο 74χρονος Γάλλος επιχειρηματίας είχε φροντίσει εδώ και αρκετά χρόνια να παίρνει μαζί τα παιδιά του σε επαγγελματικά ταξίδια και να είναι παρόντα σε διαπραγματεύσεις, προκειμένου μια ημέρα να είναι έτοιμα να αναλάβουν τα ηνία στην αυτοκρατορία του.
Μέχρι πρότινος το πρωτότοκο παιδί του, η Ντελφίν Αρνό φάνταζε το φαβορί, ειδικά από τη στιγμή που ανέλαβε τον Ιανουάριο τη θέση CEO του Christian Dior, του δεύτερου μεγαλύτερου brand του ομίλου. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τι θα αποφασίσει τελικά ο Μπερνάρ Αρνό, ο οποίος φρόντισε πρόσφατα να ανεβάσει στα 80 χρόνια το όριο ηλικίας για τη θέση του προέδρου και CEO της LVMH, κάνοντας παράλληλα ένα αιχμηρό σχόλιο για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία.
«Όσον αφορά στη διαδοχή, μπορεί να παρατηρήσατε ότι η ηλικία συνταξιοδότησης- που είναι πολύ στη μόδα- έχει επεκταθεί» είχε πει.
Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με αναλυτές, που διαδηλωτές στη Γαλλία εισέβαλαν πρόσφατα στα κεντρικά της LVMH στο Παρίσι, θέλοντας να στείλουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση πρέπει να φορολογήσει τους πλούσιους για να στηρίξει τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η περίπτωση του Μάικλ Μπλούμπεργκ
Με περιουσία 94 δισ. δολάρια ο Μάικλ Μπλούμπεργκ εμφανίζεται έτοιμος να δημιουργήσει ένα καταπίστευμα με σημαντικό κομμάτι από την περιουσία του, το οποίο θα χρηματοδοτεί το φιλανθρωπικό του ίδρυμα.
Το δημοσίευμα στους Financial Times αναφέρει ότι στο «επιχειρείν» το πιθανότερο είναι να τον διαδεχτεί κάποιο στέλεχος – βετεράνος.
Δήμαρχος της Νέας Υόρκης για τρεις διαδοχικές θητείες (αρχής γενομένης από το 2001) και υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις αμερικανικές εκλογές του 2020, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ είναι μέλος της ένωσης «The Giving Pledge», όπου οι δισεκατομμυριούχοι δεσμεύονται να δωρίσουν το μισό τουλάχιστον της συνολικής τους περιουσίας.
Οι δωρεές του Μπλούμπεργκ έχουν ξεπεράσει τα 8 δισ. δολάρια. Το 2018 έκανε τη μεγαλύτερη ιδιωτική δωρεά που έχει γίνει ποτέ σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα: 1,8 δισ. ευρώ στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς (σ.σ. όπου πήρε πτυχίο ως φοιτητής) με τη μορφή φοιτητικών υποτροφιών.