THEPOWERGAME
Σχεδόν ένα δίμηνο μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank στις ΗΠΑ, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μελετούν βήμα προς βήμα τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς οι συνθήκες είναι ακόμη πιο περίπλοκες. Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης δεν καλείται πια να δαμάσει μόνον τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει υψηλός, παρά την υποχώρησή του τον Μάρτιο επί πέμπτο διαδοχικό μήνα. Εξετάζει εάν και έως ποιον βαθμό η πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο, με αποκορύφωμα την αστραπιαία εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS, υπό την καθοδήγηση της ελβετικής κυβέρνησης, θα αναγκάσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης να γίνουν πιο συντηρητικά ως προς τον δανεισμό τους.
Όσο επιμένει ο παράγοντας της αβεβαιότητας σε αυτά τα δύο ταμπλό, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να προβλεφθεί το μέγεθος των αυξήσεων στα επιτόκια την Πέμπτη 4 Μαΐου. «Δεν μπορώ να σας πω τι θα αποφασίσουμε στην επόμενη συνεδρίαση και ειδικότερα σε αυτές που θα ακολουθήσουν μετά», δήλωσε την Πέμπτη η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, από το ινστιτούτο ερευνών ZEW στη Γερμανία. «Με τις ταραχές στον τραπεζικό κλάδο, η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη», είπε η ίδια. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, «γίνεται ακόμη πιο σημαντικό να δούμε όλα τα δεδομένα που λαμβάνουμε». Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο θα δημοσιοποιηθούν λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση.
Δίχως αμφιβολία, η πορεία των επιτοκίων θα είναι ανοδική, καθώς ο πληθωρισμός θα πρέπει να αναχαιτισθεί από το 6,9% που διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στον στόχο του 2%. Παραμένει, όμως, ανοικτό το εάν η αύξηση θα είναι κατά ένα τέταρτο ή μισή ποσοστιαία μονάδα. Στην προηγούμενη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε μια εβδομάδα μετά την κατάρρευση των δύο περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ, με μεγάλη πλειοψηφία το συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε την προς τα πάνω αναπροσαρμογή του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή έτσι όπως ανακοινώθηκε τελικά, με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να εδραιώνεται στο 3%. Εκτός μιας αύξησης μέσα στον Μάιο, εν τω μεταξύ, αναλυτές της αγοράς αναμένουν τουλάχιστον δύο ακόμη μέσα στο τρέχον έτος.
Την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να συνεχίσει με τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής επιβεβαίωσε η πρόεδρος της, Κριστίν Λαγκάρντ. «Οι ανθεκτικές αγορές εργασίας και η ισχυρή αύξηση των μισθών, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες οικονομίες, υποδεικνύουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές», είχε σχολιάσει στις εαρινές συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που έλαβαν χώρα μέσα Απριλίου. Η ίδια έχει τονίσει επανειλημμένως πως η γεωπολιτική πια επηρεάζει άμεσα την πορεία των τιμών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, γεγονός που εντείνει την αβεβαιότητα.
Ενδεικτικό είναι πως οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες επηρεάζουν τον πληθωρισμό, είναι και πάλι ευμετάβλητες. Σημείωσαν άνοδο μετά την αιφνίδια απόφαση του ΟΠΕΚ+, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν η Σαουδική Αραβία με τη Ρωσία, στα τέλη Μαρτίου να μειώσει περαιτέρω την ημερήσια παραγωγή. Αυτήν την εβδομάδα η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ υποχώρησε κάτω από τα 81 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή στο χαμηλό των τελευταίων τριών εβδομάδων, λόγω των ανησυχιών πως μια μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη.