THEPOWERGAME
Το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης εξαγωγών στη Ρωσία – ως έναν ακόμη τρόπο πίεσης προς τον Β. Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία – εξετάζει η G-7, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Ειδικότερα, το σχέδιο αυτό αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο της G-7 στην Ιαπωνία τον ερχόμενο Μάιο, με σκοπό να συμπεριληφθούν και οι χώρες – μέλη της ΕΕ. Στην περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, αυτό θα σημαίνει αλλαγές στο καθεστώς κυρώσεων με πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών, εκτός αν υπάρξει ρητή εξαίρεση.
Ενδεχομένως, να υπάρξουν εξαιρέσεις σε συγκεκριμένους τομείς, όπως τα φάρμακα, τα γεωργικά προϊόντα ή ακόμη και κάποιες κατηγορίες τροφίμων.
Σε επίπεδο ΕΕ, ένα σημαντικό ζήτημα θα είναι η εφαρμογή της απαγόρευσης, καθώς θα πρέπει να υιοθετηθεί από όλες τις χώρες – μέλη, γεγονός που αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις. Ανοιχτό είναι και το ζήτημα αντιποίνων από τη ρωσική πλευρά ως απάντηση σε ένα τέτοιο μέτρο.
Σημειώνεται ότι οι κυρώσεις που έχουν τεθεί έως τώρα σε εφαρμογή έχουν περιορίσει σχεδόν κατά το ήμισυ τις εξαγωγές της G-7 και της ΕΕ στη Ρωσία. Αν και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από ηλεκτρονικά είδη μέχρι είδη πολυτελείας, αφήνουν χαραμάδα για διακίνηση αγαθών της τάξης των 66 δισ. δολαρίων.
Παράλληλα, η Μόσχα έχει βρει τρόπους να παρακάμψει τις κυρώσεις μέσω εισαγωγών από τρίτες χώρες, ενώ ακόμη και οι κυρώσεις από G-7 και ΕΕ είχαν μια μικρή περίοδο «χάριτος» έως ότου εφαρμοσθούν.
Αλλά και η Ρωσία δεν έμεινε άπραγη απαντώντας και αυτή με απαγορεύσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να πλήξουν το ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ. Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος επίσης μια πλήρης απαγόρευση να φέρει τη Ρωσία ακόμη πιο κοντά με την Κίνα.
Σημειώνεται τέλος ότι ακόμη και με τις υφιστάμενες κυρώσεις, η Ρωσία έχει βρει τρόπου να τις παρακάμψει κάνοντας εισαγωγές από τρίτες χώρες, αναγκάζοντας έτσι ΗΠΑ και ΕΕ να παρακολουθεί στενά τη ροή εμπορευμάτων, ειδικά αυτών που μπορεί να χρησιμοποιούνται όχι μόνο για πολιτικούς αλλά και για στρατιωτικούς σκοπούς.