THEPOWERGAME
Οι επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών της G7 εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη «στρατιωτικοποίηση» από πλευράς Πεκίνου της Νότιας Σινικής Θάλασσας, ενώ υπογράμμισαν την αμετάβλητη θέση τους για την Ταϊβάν στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν μετά τις διήμερες συνομιλίες τους στην Ιαπωνία.
«Δεν υφίσταται νομική βάση για τις επεκτατικές διεκδικήσεις» του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα και «εναντιωνόμαστε στις δραστηριότητες στρατιωτικοποίησης στην περιοχή από την Κίνα», υπογραμμίζεται στο κείμενο.
«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας στην Κίνα να ενεργεί ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας», συνεχίζει το κοινό ανακοινωθέν.
Η G7, μετά τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν αυτό τον μήνα, τονίζει ότι «η ειρήνη και η σταθερότητα» στο στενό «είναι στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ για την ασφάλεια και την ευημερία της διεθνούς κοινότητας».
Επιπλέον, στο κείμενο επισημαίνεται πως οι επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου ανησυχούν για τις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Σιντζιάνγκ και στο Θιβέτ.
Οι επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας νουθετούν ακόμα το Πεκίνο να «ενεργεί υπεύθυνα στον κυβερνοχώρο» και προειδοποιούν πως δεν θα ανεχθούν «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας με σκοπό να εξασφαλιστεί κέρδος» στον ψηφιακό κόσμο από κινεζικής πλευράς.
Μολαταύτα -παρά τη λιτανεία επικρίσεων σε βάρος της Κίνας-, οι ΥΠΕΞ της G7 σημειώνουν πως θέλουν συνεργασία με το Πεκίνο ειδικά για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, την προστασία της βιοποικιλότητας, την προστασία της δημόσιας υγείας σε διεθνές επίπεδο και την οικονομική ανάκαμψη.
Η υπουργική σύνοδος είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, ενόψει της προσεχούς συνόδου κορυφής της G7, τον Μάιο στη Χιροσίμα.