THEPOWERGAME
Με όχημα την αναχαίτιση των γιγαντιαίων διαστάσεων που λαμβάνει η πρακτική των «deepfake», η Κίνα κάλεσε τους Alibaba, Tencent, TikTok και άλλους οκτώ τεχνολογικούς κολοσσούς σε εξηγήσεις.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας ανακοίνωσε πως ο ίδιος όπως και εκπρόσωποι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης συναντήθηκαν με τις 11 εκπροσώπους κινεζικών κολοσσών, συμπεριλαμβανομένων των Alibaba, Tencent, TikTok, Kuaishou και Xiaomi για το πώς θα περιορίσουν τη διάδοση των άκρως επικίνδυνων deppfakes.
Τι είναι τα deepfakes
Τα deepfakes είναι η εξέλιξη των λεγόμενων fakenews και θεωρούνται πολύ πιο επικίνδυνα, καθώς για την «εδραίωση» της «αυθεντικότητάς» τους χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη. Μερικοί ειδικοί μάλιστα τα έχουν βαφτίσει «συνθετικά μέσα», εγκαθιδρύοντας έμμεσα μια ύποπτη ισοδυναμία αλήθειας και ψεύδους, πραγματικότητας και απάτης. Πώς λειτουργούν; Τα deepfakes είναι βίντεο τα οποία με τη συνδρομή ενός ηθοποιού και της τεχνητής νοημοσύνης αντικαθιστούν το πρόσωπο του ηθοποιού με αυτό ενός άλλου ανθρώπου, με απόλυτη ακρίβεια στην αποτύπωση της εικόνας και της φωνής, για να εξαπατούν και να χειραγωγούν το κοινό, αφήνοντάς το να πιστεύει ότι πρόκειται για μία αληθινή παρουσίαση του εικονιζόμενου, συνήθως διάσημου προσώπου. Ενδεικτικό είναι το παρακάτω παράδειγμα:
Λογοκρίσια στα apps που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση
Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η Κίνα έχει κατά το τελευταίο διάστημα αυξήσει τον έλεγχο που ασκεί στους τεχνολογικούς της γίγαντες, επικαλούμενη ανησυχία για πρακτικές μονοπωλίου και ενδεχόμενες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των καταναλωτών.
Μάλιστα, κατά την προαναφερόμενη συνάντηση, οι ρυθμιστικές αρχές συνέστησαν στις εταιρείες να «διενεργούν μόνες τους αξιολογήσεις ασφαλείας» και να υποβάλλουν αναφορές προς την κυβέρνηση, όταν θα σκοπεύουν να προσθέσουν νέες λειτουργίες ή υπηρεσίες πληροφοριών που «έχουν την ικανότητα να κινητοποιήσουν την κοινωνία».
Τις τελευταίες εβδομάδες, και κυρίως από τότε που απαγορεύτηκε στη χώρα στις αρχές Φεβρουαρίου, σημειώθηκε στην Κίνα αύξηση στα ηχητικά αντίγραφα του αμερικάνικου app Clubhouse. Μέχρι και όταν η εφαρμογή ήταν διαθέσιμη στην Κίνα, οι χρήστες διεξήγαγαν μέσω αυτής πολλές συζητήσεις γύρω από την κυβερνητική πολιτική πάνω σε «καυτά» πολιτικά θέματα όπως τα στρατόπεδα κράτησης στη Σινγιάνγκ και την ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ. Να σημειωθεί πως και το θυγατρική της ByteDance, το TikTok χρησιμοποιεί κατά κόρον το Clubhouse, όπως και πάμπολλες ακόμη άλλες πλατφόρμες για την προβολή τους στην Κίνα. Ακόμη και το αντίπαλον δέος του TikTok Kuaishou, αλλά και το αντίστοιχο app της Xiaomi, που απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες Mi Talk.