THEPOWERGAME
Για τον κίνδυνο ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, προειδοποίησε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, καθώς εντείνουν τις προσπάθειες για να εξασφαλίσουν τις βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού τους εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.
«Το ερώτημα είναι, μπορούμε να είμαστε πιο αποφασισμένοι να ενισχύσουμε την ασφάλεια των προμηθειών, αλλά να μην ωθήσουμε τον κόσμο τόσο μακριά ώστε να βρεθούμε σε έναν δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο;» διερωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της εαρινής συνεδρίασης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. «Πιστεύω ότι είναι δυνατό».
Η Γκεοργκίεβα, η οποία μεγάλωσε στη Βουλγαρία κατά τη σοβιετική εποχή, είπε ότι βίωσε τον Ψυχρό Πόλεμο και τον αντίκτυπό του στην αποκοπή των ταλαντούχων ανθρώπων από την παγκόσμια οικονομία και δεν ήθελε να το δει αυτό να επαναλαμβάνεται.
Την Τετάρτη, οι οικονομικοί ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) υποσχέθηκαν να δώσουν στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μεγαλύτερο ρόλο στη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού για να τις καταστήσουν πιο ανθεκτικές και βιώσιμες, όπως επισημαίνει το Reuters.
Αν και η ανακοίνωσή δεν ανέφερε την Κίνα ονομαστικά, η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε ταίριαζε με τη λογική της «ενίσχυσης φίλων» που υποστηρίζει η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και άλλοι δυτικοί ηγέτες, που επιδιώκουν να συναλλάσσονται περισσότερο με συμμάχους και να εξαρτώνται λιγότερο από την ασιατική παραγωγική δύναμη για μπαταρίες ορυκτά, ημιαγωγούς και άλλα στρατηγικά αγαθά.
Το ΔΝΤ προειδοποίησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και ο συνακόλουθος κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσαν να αυξήσουν τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δυνητικά μειώνοντας την παγκόσμια οικονομική παραγωγή μεταξύ 0,2% και 7%.
Η Γκεοργκίεβα είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να πρέπει να αποδεχτούν ότι η ανάπτυξη νέων, πιο χωριστών αλυσίδων εφοδιασμού θα συνεπαγόταν κάποιο κόστος, αλλά θα μπορούσε να διατηρήσει αυτό το κόστος σε χαμηλά επίπεδα συνεχίζοντας τη συνεργασία μέσω ιδρυμάτων όπως το ΔΝΤ.
«Η ασφάλεια των προμηθειών και η αξιόπιστη λειτουργία των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού παίρνει μια νέα, υψηλότερης προτεραιότητας θέση στις οικονομικές συζητήσεις», είπε, αναφέροντας τον αντίκτυπο τόσο της πανδημίας COVID όσο και του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, προειδοποίησε να μην υπερβούμε τη θάλασσα και να βλάψουμε τις παγκόσμιες εμπορικές ροές.
«Εάν αποτύχουμε να είμαστε πιο λογικοί, τότε οι άνθρωποι παντού θα ήταν σε χειρότερη θέση. Η μεσαία τάξη σε κάθε χώρα θα πλήρωνε ένα τίμημα» είπε η Γκεοργκίεβα. «Έτσι, λίγο περισσότερη ψυχραιμία θα μας έπαιρνε πολύ δρόμο».
O παράγοντας Κίνα
Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό για αυξημένο κόστος, οικονομικές τριβές και απώλειες ΑΕΠ που συνδέονται με τον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας σε γεωπολιτικά μπλοκ, με τις δημοκρατίες υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες στη μία πλευρά και την Κίνα και άλλα αυταρχικά κράτη από την άλλη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανταγωνιστικά τεχνολογικά συστήματα και μειωμένο εμπόριο.
Ένα νέο έγγραφο εργασίας του ΔΝΤ, όπως αναφέρει το Reuters, έδειξε ότι τέτοιες αυξανόμενες εντάσεις θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε εκροές διασυνοριακών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων επενδύσεων, από χώρες, με ιδιαίτερα υψηλούς κινδύνους για τις αναπτυσσόμενες και τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς.
Το ΔΝΤ προβλέπει μια ισχυρή ανάκαμψη στην Κίνα το 2023, δεδομένου του ανοίγματος της μετά την COVID-19, και θα αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας ανάπτυξης φέτος, είπε η Γκεοργκίεβα.
Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας είπε ότι οι ισχυρές προβλέψεις ανάπτυξης για την Κίνα αντανακλούν επίσης τις «σαφείς προσπάθειές της για την ανοικοδόμηση των αλυσίδων εφοδιασμού και την ταχύτερη διαδικασία ανοίγματος.
Αυτό ήταν επίσης μέρος μιας ευρύτερης αναπροσαρμογής στις αλυσίδες εφοδιασμού μετά από ευπάθειες που εκτέθηκαν κατά τη διάρκεια των ετών COVID ως αποτέλεσμα της πολύ ισχυρής εξάρτησης από την Κίνα, είπε.