THEPOWERGAME
Να συμμετάσχουν μαζικά στη 12η πανεθνική ημέρα διαμαρτυρίας ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση κάλεσαν τους Γάλλους εργαζόμενους τα συνδικάτα της χώρας.
Η νέα απεργιακή κινητοποίηση αναμένεται να επηρεάσει τις σιδηροδρομικές μεταφορές, τα διυλιστήρια, την αποκομιδή των απορριμμάτων και τα σχολεία.
Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Γάλλων εξακολουθεί να αντιτίθεται στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, στα 64 έτη. Όμως μετά από εβδομάδες στους δρόμους οι κινητοποιήσεις μοιάζουν να χάνουν τον δυναμισμό που είχαν όταν εκατομμύρια άνθρωποι κατέκλυζαν τους κεντρικούς δρόμους του Παρισιού και άλλων μεγάλων πόλεων.
Εν αναμονή της ετυμηγορίας του Συνταγματικού Συμβουλίου
Όπως σημειώνει το Reuters, το νέο κύμα διαμαρτυριών λαμβάνει χώρα μία ημέρα πριν από την πολυαναμενόμενη ετυμηγορία του Συνταγματικού Συμβουλίου, την Παρασκευή, σχετικά με τη νομιμότητα του νομοσχεδίου.
Εάν το Συμβούλιο δώσει το πράσινο φως, έστω και με κάποιες επιφυλάξεις, η κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να δημοσιεύσει επίσημα τον νόμο και να ελπίζει ότι αυτό θα βάλει τελικά τέλος στις διαδηλώσεις, που έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Μακρόν.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι θα οργανώσει συνάντηση με τα συνδικάτα μετά την απόφαση του Συμβουλίου, για να αρχίσει να επεξεργάζεται άλλες προτάσεις.
«Η χώρα πρέπει να συνεχίσει να προχωράει μπροστά, να εργάζεται και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που μας περιμένουν», δήλωσε κατά τη διάρκεια κρατικής επίσκεψης στην Ολλανδία.
Θα ενισχυθεί η Λεπέν
Ένα από τα ερωτήματα που πλανώνται στον απόηχο της σφοδρής σύγκρουσης για το ασφαλιστικό είναι αν η απονομιμοποίηση του Μακρόν θα οδηγήσει σε ενίσχυση της ακροδεξιάς. «Δεν είμαι τόσο αισιόδοξη για την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM. «Αλλά τι θέλετε να κάνω; Να κάψω αυτοκίνητα; Θα το πούμε απλά στους Γάλλους: Ψηφίστε τον Εθνικό Συναγερμό», είπε.
Ο Μακρόν και η κυβέρνησή του ισχυρίζονται ότι ο νόμος είναι απαραίτητος για να διασφαλιστεί ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας δεν θα χρεοκοπήσει.
Τα συνδικάτα όμως τονίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει με άλλα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης φορολόγησης των πλουσίων ή της πραγματοποίησης βαθύτερων αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα.