THEPOWERGAME
Παρά τις δυσκολίες, οι ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου φαίνεται να αντεπεξέρχονται στις προκλήσεις χάρη στην ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων και τη δυνατότητα των νοικοκυριών να απορροφούν τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και τα τρόφιμα.
Το σενάριο βαθιάς ύφεσης δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Όμως το μακροοικονομικό τοπίο παραμένει ομιχλώδες, διότι είναι διαρκείς οι αλυσιδωτές αντιδράσεις από ένα κράμα εξελίξεων.
Η κρίση εμπιστοσύνης στις τράπεζες, που ξέσπασε τον προηγούμενο μήνα, η οποία αποδίδεται εν μέρει στην απότομη προσαρμογή του κλάδου στην επιθετική αύξηση των επιτοκίων, κυρίως από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια πιο συντηρητική πολιτική ως προς τη χορήγηση δανείων.
Μια τέτοια προοπτική εξέτασε πρόσφατα ο επιφανής οικονομολόγος και κορυφαίος σύμβουλος της Allianz, Ελ Εριάν. Εξηγώντας πως δεν θα αντιστραφούν άμεσα οι εκροές καταθέσεων από τις μικρότερες στις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ -οι οποίες έλαβαν χώρα μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank-, διαβλέπει ένα κενό στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την παροχή στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ. Σε άρθρο στους Financial Times τονίζει πως επειδή οι μεγαλύτερες τράπεζες δεν θα αναλάβουν την αναπλήρωση αυτού του κενού, επόμενο είναι να συγκρατηθεί η ροή πίστωσης στην πραγματική οικονομία.
Επιπροσθέτως, η αιφνίδια απόφαση του ΟΠΕΚ+ στις αρχές Απριλίου να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση της ημερήσιας παραγωγής -και μάλιστα κατά πάνω από 1 εκατ. βαρέλια από τον Μάιο έως τα τέλη του έτους- έχει πυροδοτήσει νέες ανοδικές τάσεις στις τιμές του «μαύρου χρυσού». Έκτοτε η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ ενισχύθηκε κατά 7% στα 85 δολάρια το βαρέλι και του αργού πετρελαίου κυμαίνεται στα 80,4 δολάρια το βαρέλι, από τα 73,63 δολάρια στα τέλη Μαρτίου.
Εν όψει της δημοσιοποίησης των εταιρικών αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο του 2023, παράγοντες της Wall Street υπογραμμίζουν πως η κερδοφορία των εταιρειών και το ευρύτερο μακροοικονομικό τοπίο θα κριθούν από τη δυνατότητα των νοικοκυριών να μη συμβιβάσουν περαιτέρω τις καταναλωτικές τους συνήθειες λόγω του πληθωρισμού. Κεντρικό ρόλο στην άνοδο του κόστους διαβίωσης έχει διαδραματίσει η αλματώδης άνοδος του κόστους ενέργειας από τη ρωσική εισβολή της Ουκρανίας και έπειτα.
Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων FactSet και τη Wall Street Journal, τα κέρδη των εταιρειών που συνθέτουν τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 6,8% το α’ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με πέρυσι. Πτώση είχε ήδη καταγραφεί μέσα στο δ’ τρίμηνο του 2022. «Από την οπτική της εταιρικής κερδοφορίας, βρισκόμαστε ήδη σε ύφεση», σχολιάζει στην αμερικανική εφημερίδα ο Έρικ Γκόρντον της Brown Advisory.
Οι ισχυρές οικονομίες… ακόμα αντέχουν τους κραδασμούς
Εντούτοις, έρευνα των Financial Times καταλήγει στο συμπέρασμα πως όχι μόνον οι ΗΠΑ, αλλά η Κίνα, η Ευρωζώνη, η Ινδία και η Βρετανία έχουν αποφύγει μια βαθιά ύφεση. Όσο διεξάγεται η εαρινή σύνοδος της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσινγκτον, οι προβλέψεις για μεγάλη υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στις ισχυρότερες οικονομίες του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου διαψεύστηκαν, καθώς ο δείκτης Brookings-FT για την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει αναρριχηθεί ύστερα από τη δυσοίωνη λήξη του 2022.
Αλλά το μονοπάτι για την ανάπτυξη παραμένει ανώμαλο. Όπως δήλωσε ο Έσγουαρ Πρασάντ, συνεργάτης του Brookings Institution, οι πρόσφατες αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ και της Ευρώπης -με τη βεβιασμένη εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS στην Ελβετία- εξέθεσαν πόσο εύθραυστα είναι τα χρηματοπιστωτικά συστήματα στις μεγάλες οικονομίες και εντείνουν τις ανησυχίες για τη μεσοπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης.