THEPOWERGAME
Η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Νιγηρίας (NNPCL) σχεδιάζει να επενδύσει περί τα 12,5 δισεκ. δολάρια, ώστε να διασφαλίσει το 50% για τη Νιγηρία στο project των 25 δισ. δολαρίων για τον αγωγό φυσικού αερίου Νιγηρίας – Μαρόκου. Η ανακοίνωση αυτή ήρθε αφότου οι δύο χώρες κατάφεραν να συμφωνήσουν στο Συμβόλαιο Καταμερισμού Παραγωγής (PSC).
Σύμφωνα με τον Νιγηριανό υπουργό Πετρελαϊκών Πηγών, Timipre Sylva, η ημερομηνία έναρξης της κατασκευής του αγωγού δεν έχει ακόμη οριστεί, καθώς εκκρεμούν κάποια διαχειριστικά ζητήματα να επιλυθούν.
Στο Μαρόκο θα εκτείνονται 1.672 χιλιόμετρα του αγωγού, που αναμένεται να ωφελήσει πάνω από 400 ανθρώπους στη Δυτική Αφρική.
Ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’ τόνισε τη σημασία του έργου, περιγράφοντάς το ως μια στρατηγική καμπή που θα προωθήσει σημαντικά την ανάπτυξη της ηπείρου. «Θέλω αυτό να είναι ένα στρατηγικό έργο που ωφελεί όλη τη Δυτική Αφρική – μια περιοχή που φιλοξενεί περισσότερους από 440 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό είναι ένα έργο για την ειρήνη, για την αφρικανική οικονομική ολοκλήρωση και για τη συνανάπτυξη: ένα έργο για την παρούσα και για τις μελλοντικές γενιές», είπε συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, για τον εορτασμό της 47ης επετείου της Πράσινης Πορείας το 2022.
Το έργο προτάθηκε για πρώτη φορά από τον βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’ και τον πρόεδρο της Νιγηρίας, Muhammadu Buhari το 2016, αλλά μόλις πρόσφατα κέρδισε πραγματικά το ενδιαφέρον λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και της μείωσης των ευρωπαϊκών προμηθειών φυσικού αερίου εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο αγωγός αναμένεται να βοηθήσει πολύ το Μαρόκο που βιώνει πολύ έντονα την ενεργειακή κρίση, καθώς εισάγει επί του παρόντος το 90% των ενεργειακών αναγκών του.
Το έργο του αγωγού μήκους 5.600 χιλιομέτρων θα εκτείνεται σε 13 χώρες κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού. Για αυτό κι έχει κερδίσει τη στήριξη πολλών χωρών, όπως η Νιγηρία, η Γκάμπια, η Γουινέα Μπισάου, η Γουινέα, η Σιέρα Λεόνε και η Γκάνα.
Οι χώρες υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU) με το Εθνικό Γραφείο Υδρογονανθράκων και Ορυχείων του Μαρόκου (ONHYM) τον Δεκέμβριο του 2022, δείχνοντας την αποφασιστικότητά τους να υποστηρίξουν το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Μαρόκο-Νιγηρία, το οποίο στοχεύει στη βελτίωση της ενεργειακής υποδομής στην περιοχή.