THEPOWERGAME
Για τους λόγους που ο Ερντογάν προσεγγίζει τη Δύση μέσω της Αθήνας, αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος χρειάζεται επίσης τη βοήθεια της Δύσης για την ανοικοδόμηση της χώρας του μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.
Ο Γκερντ Χέλερ και ο Οζάν Ντεμιρκάν είναι δύο ανταποκριτές της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt που γράφουν για την Ελλάδα από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη αντίστοιχα. Τώρα σε κοινό τους άρθρο, μια ακόμη ένδειξη, θα μπορούσε να πει κανείς, της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, αναφέρονται σε κάτι που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα ήταν είδηση, στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών στο Χατάι, «που παρακολουθείται στενά από την Ουάσιγκτον, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», όπως σημειώνουν.
Η προσέγγιση με την Αθήνα αποτελεί μέρος του ανοίγματος της Τουρκίας προς τη Δύση
«Η προσέγγιση με την Αθήνα αποτελεί μέρος του ανοίγματος της Τουρκίας προς τη Δύση. Από τις αρχές Μαρτίου, η τουρκική κυβέρνηση εφαρμόζει τμήμα των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στις οποίες δεν είχε συμμετάσχει προηγουμένως. Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες που πετούν με αμερικανικούς τύπους αεροσκαφών, όπως η Boeing, και άρα εμπίπτουν επίσης στις κυρώσεις, ενδέχεται σύντομα να μην μπορούν πλέον να προσγειώνονται σε τουρκικά αεροδρόμια…
Αλλά ποια είναι τα κίνητρα; «Τα κίνητρα του Ερντογάν γι’ αυτή τη στροφή θα μπορούσαν να σχετίζονται με μια αναθεώρηση της γεωπολιτικής κατάστασης. Στην αρχή του πολέμου, η Τουρκία μπόρεσε να επωφεληθεί από την ουδέτερη στάση της ως διαμεσολαβήτριας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας επιτυγχάνοντας συμφωνίες, όπως αυτή των σιτηρών και, παρεμπιπτόντως, επωφελούμενη οικονομικά τα μέγιστα… Αλλά όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η σχοινοβασία του Ερντογάν. Οι σημαντικότεροι πολιτικοί και οικονομικοί εταίροι του βρίσκονται κυρίως δυτικά της Τουρκίας. Χρειάζεται πολιτική στήριξη από τη Δύση, αν θέλει να κερδίσει την κούρσα για την προεδρία στις εκλογές του Μαΐου. Αλλά ο Ερντογάν χρειάζεται επίσης τη βοήθεια της Δύσης για την ανοικοδόμηση της χώρας του μετά τους καταστροφικούς σεισμούς. Οι ζημιές ανέρχονται σε περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνη της η Τουρκία δεν μπορεί να διαχειριστεί την ανοικοδόμηση».
Πηγή: Deutsche Welle