THEPOWERGAME
Οι αναταράξεις που προκάλεσαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα οι καταρρεύσεις δύο περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, συνιστούν μια πραγματική απειλή για την οποία θα πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός του ρυθμιστικού πλαισίου των τραπεζών εκτιμά ο ισχυρός άνδρας της JP Morgan, Τζ. Ντάιμον.
Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της JP Morgan, ο Τζ. Ντάιμον υπογραμμίζει ότι η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσεις και οι επιπτώσεις της θα είναι ορατές για αρκετά ακόμη χρόνια. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η τρέχουσα κρίση δεν έχει τίποτα να δει με την μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
Οι χιονοστιβάδα των εξελίξεων από τις καταρρεύσεις των Silicon Valley Bank και Signature Bank και τα προβλήματα στις Credit Suisse και First Republic έφεραν στην επιφάνεια αδυναμίες των τραπεζών εν μέσω των συνεχών επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων.
Οι τράπεζες παρακινήθηκαν να κατέχουν εξαιρετικά ασφαλείς κρατικούς τίτλους επειδή θεωρούνταν υψηλής ρευστότητας από τις ρυθμιστικές αρχές και είχαν πολύ χαμηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις τονίζει ο κ. Ντάιμον, υπογραμμίζοντας ότι η Fed δεν έκανε τεστ αντοχής στις τράπεζες για το τι θα συνέβαινε καθώς ανέβαιναν τα επιτόκια.
Όπως αναφέρει, η παρούσα συγκυρία «δεν ήταν η καλύτερη» για «πολλούς παίχτες», καθώς οι πχ οι ανασφάλιστοι καταθέτες της Silicon Valley Bank συνειδητοποίησαν ότι η τράπεζα έχανε χρήματα ρευστοποιώντας τίτλους για να καλύψει τα αιτήματα αναλήψεων και έσπευσαν να σηκώσουν τα μετρητά τους, γεγονός που οδήγησε σε επέμβαση και κατασχέσεις από τις αρχές.
«Οποιαδήποτε κρίση πλήττει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στις τράπεζές τους βλάπτει όλες τις τράπεζες – κάτι που ήταν γνωστό ακόμη και πριν από αυτή την κρίση. Αν και είναι αλήθεια ότι αυτή η τραπεζική κρίση “ωφέλησε” μεγαλύτερες τράπεζες λόγω της εισροής καταθέσεων από μικρότερα ιδρύματα, η ιδέα ότι αυτή η κατάρρευση ήταν καλή για αυτές με οποιονδήποτε τρόπο είναι παράλογη» σημειώνει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.
Αναφέρει επίσης ότι «Οι πρόσφατες καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank (SVB) στις Ηνωμένες Πολιτείες και της Credit Suisse στην Ευρώπη, και η σχετική πίεση στο τραπεζικό σύστημα, υπογραμμίζουν ότι η κάλυψη απλώς των ρυθμιστικών απαιτήσεων δεν αρκεί. Υπάρχει πληθώρα κινδύνων και η διαχείρισή τους απαιτεί συνεχή έλεγχο και διαρκή επαγρύπνηση καθώς ο κόσμος εξελίσσεται».
Υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι «λιγότερο ακαδημαϊκό» και «πιο συνεργατικό».