THEPOWERGAME
Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές πήραν αποστάσεις από την απόφαση της Ελβετίας να διαγράψει 17 δισ. δολάρια της Credit Suisse των ομολόγων της τράπεζας μετά τη διάσωσή της, λέγοντας ότι θα διαγράψουν πρώτα τις επενδύσεις των μετόχων.
Ο Ντομινίκ Λαμπουρέ, πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης της ΕΕ, έστειλε σαφές μήνυμα σχετικά με το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τους επενδυτές, μιλώντας στο CNBC.
«Με βάση το ευρωπαϊκό τραπεζικό πλαίσιο, θα ακολουθούσαμε την ιεραρχία και θέλουμε να το πούμε πολύ ξεκάθαρα στους επενδυτές, για να μην παρεξηγηθούμε: δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σεβαστούμε την ιεραρχία», δήλωσε ο Λαμπουρέ την Τετάρτη.
Η παρέμβαση του Λαμπουρέ έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της ελβετικής ρυθμιστικής αρχής FINMA νωρίτερα αυτό τον μήνα για διαγραφή των πρόσθετων ομολόγων πρώτης βαθμίδας (AT1) της Credit Suisse, που θεωρούνται ευρέως ως επενδύσεις σχετικού ρίσκου.
Παράλληλα, αποφασίστηκε οι επενδυτές να λάβουν πάνω από 3 δισ. δολ. ως μέρος της εξαγοράς της τράπεζας από την UBS, σε μία κίνηση που εξόργισε τους ομολογιούχους.
Σε κοινή δήλωση με την Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης ανακοίνωσε στις 20 Μαρτίου ότι «οι κοινοτικοί μετοχικοί τίτλοι είναι οι πρώτοι που απορροφούν τις ζημίες και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους θα απαιτούνται πρόσθετες παρεμβάσεις».
Η τυπική ιεραρχία ή πλαίσιο βλέπει τις επενδύσεις σε μετοχές να ταξινομούνται ως δευτερεύουσες σε σχέση με τα ομόλογα όταν μια τράπεζα διασώζεται.
Η ελβετική απόφαση οδήγησε κατόχους ομολόγων της Credit Suisse στο να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν νομική δράση, κάτι που πυροδότησε αβεβαιότητα στους κατόχους ομολόγων σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Ως αρχή εξυγίανσης υπεύθυνη για το πλαίσιο εξυγίανσης της τραπεζικής ένωσης, μπορώ να σας πω ότι θα σεβαστώ πλήρως και εξ ολοκλήρου το νομικό πλαίσιο. Έτσι, όταν υιοθετώ σχέδιο εξυγίανσης, σέβομαι την ιεραρχία ξεκινώντας από την απορρόφηση μετοχών και ακολούθως, παρεμβαίνω στο AT1, στο Tier 2 και μετά στα υπόλοιπα», είπε ο Λαμπουρέ.
Η Ελβετία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επομένως δεν εμπίπτει στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κανονισμό.