THEPOWERGAME
Την απειλή πιθανής έρευνας και επιβολής πειθαρχικών μέτρων αντιμετωπίζει η Credit Suisse σχετικά με τον τρόπο που κορυφαία διευθυντικά στελέχη διοικούσαν την τράπεζα με αποτέλεσμα την κατάρρευση και την εξαγορά της από την UBS Group. Αυτό υποστηρίζει δημοσίευμα της κυριακάτικης Neue Zürcher Zeitung που φιλοξενεί δηλώσεις της προέδρου της τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής της Ελβετίας Finma, Μαρλέν Άμσταντ. «Η Credit Suisse είχε πρόβλημα κουλτούρας, που μεταφράστηκε σε έλλειψη λογοδοσίας. Δεν ήταν πάντα ξεκάθαρο ποιος ήταν υπεύθυνος για τι. Αυτό ευνόησε την αμέλεια στον χειρισμό των κινδύνων», τόνισε η Μαρλέν Άμσταντ. Πρόσθεσε ότι είναι ανοικτό το αν η αρχή θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες. «Δεν είμαστε υπηρεσία επιβολής του νόμου, αλλά διερευνούμε επιλογές», είπε χαρακτηριστικά.
Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS το περασμένο Σαββατοκύριακο με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης επικρίθηκε ευρέως τόσο από πολιτικούς όσο και από πολίτες στην Ελβετία. Η Finma, ειδικότερα, «κατηγορείται» για το εάν θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα για να αποτρέψει την κατάρρευση της τράπεζας.
Όταν ενεργούμε σκληρά, συνήθως δεν δημοσιοποιείται
Η Άμσταντ διέψευσε ότι η Finma δεν παρενέβη έγκαιρα ή αρκετά επιθετικά για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της τράπεζας, επισημαίνοντας έξι διαδικασίες εκτέλεσης κατά της Credit Suisse τα τελευταία χρόνια.
«Προχωρήσαμε νωρίτερα, και πολύ εντατικά, όπου υπήρχαν παραβιάσεις της εποπτικής νομοθεσίας. Αλλά όταν ενεργούμε σκληρά, συνήθως δεν δημοσιοποιείται», είπε στη Neue Zürcher Zeitung. «Φανταστείτε να είχε γίνει γνωστό ότι εργαζόμασταν ήδη για την αναδιάρθρωση της τράπεζας τον Νοέμβριο ή ότι είχαμε ζητήσει από αυτήν να προετοιμάσει εναλλακτικές λύσεις».
Συμφωνώντας με τα σχόλια της υπουργού Οικονομικών της Ελβετίας το Σάββατο, η Άμσταντ είπε ότι η ιδέα της κρατικοποίησης απορρίφθηκε καθώς υπάρχουν «λίγα καλά παραδείγματα» αυτής της επιλογής, ενώ παράλληλα θα σήμαινε πως η κυβέρνηση αναλαμβάνει όλους τους κινδύνους του ισολογισμού της Credit Suisse.
Ομοίως, η Άμσταντ αντέκρουσε τη θεωρία ότι ασκήθηκε αδικαιολόγητη πίεση στην Ελβετία έξωθεν, υποστηρίζοντας πως «οι ελβετικές αρχές αποφάσισαν μόνες τους ποια λύση ήταν η καλύτερη».
Δυνατότητα επιβολής προστίμων σε άτομα ή τράπεζες
Για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες ότι η συγχωνευμένη τράπεζα είναι πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει, η Αμσταντ είπε ότι στο μέλλον η UBS θα αντιμετωπίσει «σταδιακά υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας».
Η Ελβετία έχει επικριθεί επειδή δεν έδωσε στη Finma τα κατάλληλα εργαλεία με τα οποία μπορεί να τιμωρήσει τους τραπεζίτες. Η Άμσταντ είπε ότι χαιρετίζει τη συζήτηση για την παροχή νέων εξουσιών στη ρυθμιστική αρχή, όπως η δυνατότητα επιβολής προστίμων σε άτομα ή τράπεζες.
«Σχετικά με την ευθύνη των υπευθύνων λήψης αποφάσεων, προφανώς υπάρχουν κενά που πρέπει να καλυφθούν», είπε.
Στην ίδια λογική και ο διευθύνων σύμβουλος της Finma Ουρμπάν Αγκέρν ο οποίος έδωσε συνέντευξη στην ελβετική εβδομαδιαία Sonntags Zeitung, υποστηρίζοντας εξίσου όσα αναφέρθηκαν από την Αμσταντ αλλά και την υπουργό Οικονομικών Κέλερ-Σούτερ. «Ξεπεράσαμε τον εαυτό μας», είπε αναφορικά με τη διαχείριση της κατάρρευσης της Credit Suisse, «χωρίς να διαθέτουμε τα απαραίτητα εργαλεία».