THEPOWERGAME
Η παρουσία ενός έστω και ολιγάριθμου πλήθους διαδηλωτών είναι σπάνιο θέαμα στη Ζυρίχη. Κρατώντας ένα πανό με το σύνθημα «το σύστημα απέτυχε», περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Credit Suisse στις αρχές της εβδομάδας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη βεβιασμένη εξαγορά της τράπεζας από την μεγαλύτερη ανταγωνίστρια UBS.
Η συμφωνία, η οποία πραγματοποιήθηκε κάτω από την πίεση των κυβερνώντων και των αρμοδίων αρχών της Ελβετίας με αστραπιαία αλλαγή της νομοθεσίας, προβλέπει αντίτιμο της τάξεως των 3 δισ. ελβετικών φράγκων με την ανταλλαγή μετοχών στην τιμή των 76 σεντίμ ανά τεμάχιο. Όμως αποφασίστηκε πως οι κάτοχοι ομολόγων ΑΤ1 – στους οποίους περιλαμβάνονται οι Pimco, BlueRay και Invesco- δεν θα λάβουν τίποτε επειδή μηδενίζεται η αξία τους, συνολικού ύψους 17 δισ. δολαρίων.
Εκτός από την καταγγελία των διαδηλωτών για την υπερβάλλουσα ισχύ του χρηματοπιστωτικού κλάδου της Ελβετίας, μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια όσων είχαν επενδύσει σε ομόλογα ΑΤ1 της Credit Suisse. Προετοιμάζονται δε να κινηθούν δικαστικά εναντίον των αρμόδιων αρχών στην Ελβετία, οι οποίες διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο στην ενορχήστρωση αυτής της συμφωνίας την περασμένη Κυριακή. Απώτερος στόχος των κυβερνώντων ήταν να μην υπάρξουν περαιτέρω αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ευρώπη από την κρίση που ξεκίνησε στις ΗΠΑ με την κατάρρευση δυο ισχυρών περιφερειακών τραπεζών, της SVB και της Signature Bank.
Οι Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan και Pallas Partners συμπεριλαμβάνονται στις νομικές εταιρείες που θα εκπροσωπήσουν τους κατόχους ομολόγων AT1 της Credit Suisse. Περίπου 750 άτομα συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη της Quinn την Τετάρτη, ανέφεραν οι Financial Times. Οι ομολογιούχοι ΑΤ1 της Credit Suisse είναι εξοργισμένοι, διότι επωμίζονται την ολοκληρωτική διαγραφή της αξίας των τίτλων όταν συνήθως προηγούνται οι μέτοχοι σε αυτές τις περιπτώσεις. Ναι μεν προβλέπονται απώλειες για τα συγκεκριμένα ομόλογα, αλλά στην περίπτωση της Credit Suisse απορροφούν δυσανάλογα μεγάλα βάρη όταν δεν θίγονται καθόλου τα συμφέροντα όλων των υπολοίπων επενδυτών.
Βάρη επωμίζεται και ο Ελβετός φορολογούμενος
Βέβαια ο Ελβετός φορολογούμενος χρεώνεται με 12.500 ελβετικά φράγκα για τη διάσωση της Credit Suisse λόγω εγγυήσεων 100 δισ. ελβετικών φράγκων που έδωσε η ελβετική κυβέρνηση για να πείσει την UBS να προχωρήσει στην εξαγορά, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας άνοιξε επίσης γραμμή πίστωσης 100 δισ. ελβετικών φράγκων, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος στήριξης για την εξαγορά της Credit Suisse για την UBS σε πάνω από 200 δισ. ελβετικά φράγκα.
Το πακέτο αυτό ξεπερνά μακράν τα 60 δισ. ελβετικά φράγκα που είχαν δοθεί για τη στήριξη της UBS κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Σημειωτέον ότι το ενεργητικό των Credit Suisse και UBS μαζί ανέρχεται σε 1,6 τρισ. ελβετικά φράγκα, υπερβαίνοντας κατά το διπλάσιο το μέγεθος της ελβετικής οικονομίας.
«Εάν περάσει αυτό τότε θα τεθεί ζήτημα αξιοπιστίας για κάθε χρεόγραφο που εκδίδεται στην Ελβετία ή ακόμη και στην Ευρώπη, δηλαδή εάν οι κυβερνήσεις μπορούν να αλλάξουν τους νόμους κατόπιν εορτής», σχολίασε ο Ντέιβιντ Τέπερ, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος που ίδρυσε την Appaloosa Management, στους Financial Times. «Οι όροι των συμβολαίων θα πρέπει να τιμώνται» πρόσθεσε ο ίδιος.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των όρων της συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Αγγλίας αποστασιοποιήθηκαν από τους χειρισμούς της Ελβετίας. Ο Μαρκ Ντόουινγκ, διευθύνων σύμβουλος της RBC Blue Ray που είχε επενδύσει σε ομόλογα ΑΤ1 της Credit Suisse, σχολίασε στη βρετανική εφημερίδα πως η Ελβετία μοιάζει με «μπανανία». Δικαιολογώντας τους χειρισμούς τους, η αρχή εποπτείας των αγορών (FINMA) και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας τόνισαν πως έπρεπε να κινηθούν με γρήγορα αντανακλαστικά για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση και να μην επιδεινώνονταν μια μεγαλύτερη κρίση, με διεθνείς διαστάσεις.
Γεγονός είναι, πάντως, πως και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, εξέφρασε την αμηχανία του για την κλιμάκωση των προβλημάτων της SVB, της πρώτης από τις δυο μεγάλες τράπεζες που κατέρρευσαν στις ΗΠΑ. «Το ερώτημα που θέταμε όλοι εκείνο το Σαββατοκύριακο είναι πώς συνέβη αυτό», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Fed αυτήν την εβδομάδα. Κριτική έχει, επίσης, ασκηθεί στις ΗΠΑ διότι η κυβέρνηση εγγυήθηκε όλες τις καταθέσεις και όχι μόνον τα 250.000 δολάρια που προβλέπεται από τη νομοθεσία της χώρας.