THEPOWERGAME
Πάνω από ένα εκατομμύριο Γάλλοι διαδήλωσαν σε περισσότερες από 200 πόλεις και κωμοπόλεις διαμαρτυρόμενοι για το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, το οποίο μεταξύ άλλων ορίζει ότι η ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 64 χρόνια από τα 62 που ήταν μέχρι σήμερα.
Ο νέος συνταξιοδοτικός νόμος πέρασε με τη χρήση του περίφημου άρθρου 49.3 του συντάγματος, το οποίο δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να παρακάμψει την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση και να θεσπίσει έναν νόμο με απλό προεδρικό διάταγμα. Ακολούθησε πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε με διαφορά εννέα ψήφων.
Πολλοί διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πλακάτ κατά του προέδρου Μακρόν και της πρωθυπουργού Μπορν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων, οι διαδηλώσεις ήταν ογκώδεις και μεγαλύτερες από αυτές της προηγούμενης εβδομάδας.
🚨🇫🇷ALERTE INFO – Les pompiers arrivent sur la Place de l'Opéra à #Paris, fumigène en main, accueillis par la foule de manifestants qui scande "tout le monde aime les pompiers". pic.twitter.com/vxo666liB9
— AlertesInfos (@AlertesInfos) March 23, 2023
Οι οργισμένοι και τα επεισόδια
Τόσο στο Παρίσι όσο και σε άλλες πόλεις, όπως η Ναντ και η Ρεν, σημειώθηκαν επεισόδια. Ορισμένοι διαδηλωτές έριξαν πυροτεχνήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.
Τις πρώτες βραδινές ώρες εξακολουθούσαν να υπάρχουν εντάσεις τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, με πολλούς διαδηλωτές να παραμένουν στους δρόμους και χιλιάδες αστυνομικούς είτε να παρεμβαίνουν είτε να βρίσκονται σε επιφυλακή.
Οι απεργίες παραλύουν τη χώρα
Οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων παρέλασαν στις γραμμές στο Gare de Lyon του Παρισιού και στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μασσαλίας, όπου το τοπικό παράρτημα ενός συνδικάτου σιδηροδρομικών εργαζομένων δεσμεύτηκε να εμποδίσει την κυκλοφορία των τρένων μέχρι να αποσυρθεί το συνταξιοδοτικό σχέδιο.
Στο μεταξύ και το σώμα πολιτικής αεροπορίας της χώρας προειδοποίησε για διακοπές στις πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια για το Παρίσι, τη Μασσαλία, το Μπορντό και τη Λυών, καλώντας τους επιβάτες να αναβάλουν τα ταξίδια τους και να επικοινωνήσουν με τις αεροπορικές εταιρείες.
Έξω από το αεροδρόμιο Charles de Gaulle του Παρισιού, ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ευρώπης, διαδηλωτές απέκλεισαν έναν αυτοκινητόδρομο που οδηγεί σε μία από τις εξόδους του. Ο αποκλεισμός ανάγκασε ορισμένους ταξιδιώτες να φτάσουν στο αεροδρόμιο με τα πόδια, ανέφερε το γαλλικό κανάλι BFM TV.
Fires have been started further down the protest march towards Opera in #Paris. A symbol of the unrest and anger against Macron’s pension reform bill. pic.twitter.com/43sH4OrieU
— Adele Robinson (@SkyNewsAdele) March 23, 2023
Ενώ τα τουριστικά αξιοθέατα, συμπεριλαμβανομένου του Πύργου του Άιφελ και του Παλατιού των Βερσαλλιών έχουν κλείσει, ο υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον έγραψε στο Twitter ότι οι αξιωματούχοι συναντώνται σε ένα κέντρο διαχείρησης κρίσεων για να παρακολουθούν τις διακοπές των δημόσιων συγκοινωνιών «ώρα με την ώρα».
Οι κυλιόμενες απεργίες έχουν επίσης διαταράξει την πρόσβαση στα διυλιστήρια, προκαλώντας ελλείψεις στα πρατήρια καυσίμων σε διάφορες περιοχές της χώρας.
«Μαύρη μέρα»
Το υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης προειδοποίησε ότι ο ανεφοδιασμός του Παρισιού και των αεροδρομίων του από τη Νορμανδία «καθίσταται κρίσιμος» λόγω της απεργίας στα διυλιστήρια της TotalEnergies. Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικέ εταιρείες να ακυρώσουν σήμερα και αύριο το 30% των πτήσεών τους από το Ορλί και το 20% από τα άλλα αεροδρόμια.
Τα συνδικάτα θα συνεδριάσουν αργότερα απόψε στην έδρα του CFDT στο Παρίσι για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
À Paris, une grande banderole "jusqu'au retrait" est déployée sous les applaudissements du cortège. #manif23mars #Greve23Mars #Manifestations #Paris pic.twitter.com/s3BihoUGm3
— AB7 Média (@Ab7Media) March 23, 2023
Παρά το γεγονός πως το νέο νομοσχέδιο είναι και τυπικά πλέον θεσπισμένο, οι Γάλλοι διαδηλωτές είχαν ως κεντρικό τους αίτημα την απόσυρσή του, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν την παραίτηση του Μακρόν και της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν.
Επιπλέον, ενόχληση στην κοινή γνώμη φαίνεται πως προκάλεσε η συνέντευξη του προέδρου Μακρόν την επαύριο της θέσπισης του νομοσχεδίου, κατά την οποία δήλωσε πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε κανέναν ανασχηματισμό, απόσυρση ή εκλογική διαδικασία κι ότι προτίθεται να εφαρμόσει τον νόμο κατά γράμμα. Σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εφημερίδα Le Figaro με συμμετέχοντες ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, φάνηκε πως το 76% των Γάλλων «δεν πείστηκε» από τη συνέντευξη του Εμανουέλ Μακρόν.