THEPOWERGAME
Προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο φιλελεύθερος-συντηρητικός Μαρκ Ρούτε, που παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία τον Ιανουάριο, αλλά αναμένεται να επανεκλεγεί, αποτελώντας έναν από τους μακροβιότερους αρχηγούς κρατών στην ΕΕ. Θεωρείται πως η επίδοσή του στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά και οι αποφάσεις για τον εταιρικό φόρο των πολυεθνικών, θα παίξουν ρόλο στο αποτέλεσμα.
Εν μέσω αυστηρών μέτρων για τον κορονοϊό έχει ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία στην Ολλανδία, η οποία θα καθορίσει αν ο Μαρκ Ρούτε, που έχει βρεθεί -με μικρά διαλλείμματα- στην εξουσία από το 2010, θα πετύχει να εκλεγεί σε μία τέταρτη θητεία.
Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα του Ρούτε, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), μεγάλο νικητή με περίπου 25% των ψήφων, πολύ μακριά από το 13% του βασικού του αντιπάλου, του αντιϊσλαμικού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) του Γκερτ Βίλντερς.
Τα συντηρητικά κόμματα Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) και Χριστιανική Ένωση (CU), και τα δύο μέλη του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, δίνουν μάχη για την τρίτη θέση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να συμμετάσχουν εκ νέου στην κυβέρνηση.
Ακολουθούν κατά πόδας αρκετά άλλα κόμματα, ανάμεσά τους και το οικολογικό GroenLinks, γεγονός που ενδέχεται να αλλάξει την τελική μορφή του κυβερνητικού συνασπισμού.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η διαχείριση της πανδημίας της νόσου Covid-19 από την κυβέρνηση έχει κυριαρχήσει στην προεκλογική ατζέντα.
Στην Ολλανδία εξακολουθούν να ισχύουν πολύ αυστηρά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας, περιλαμβανομένης απαγόρευσης κυκλοφορίας. Στα τέλη Ιανουαρίου, η συγκεκριμένη απόφαση είχε πυροδοτήσει μία από τις χειρότερες ταραχές των τελευταίων δεκαετιών.
Αυτές οδήγησαν, στα μέσα Ιανουαρίου, στην παραίτηση τον Ολλανδό πρωθυπουργό, με αιχμή του δόρατος ένα σκάνδαλο με οικογενειακά επιδόματα.
Η παραίτησή του τότε θεωρήθηκε συμβολική για τις οικογένειες που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν κοινωνικά επιδόματα, εν μέσω έρευνας απάτης.
Ο Ρούτε είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι στη διάρκεια των τριών ημερών που θα διεξάγεται η ψηφοφορία θα ισχύσουν εξαιρέσεις στην απαγόρευση κυκλοφορίας, που ισχύει από τις 21:00 ως τις 04:30, προκειμένου οι πολίτες να ψηφίσουν «χωρίς προβλήματα».
Οι ολλανδικές αρχές έχουν ζητήσει από τους ηλικιωμένους και όσους έχουν προβλήματα υγείας να πάνε νωρίς στις κάλπες, με την πλειονότητα των Ολλανδών, περιλαμβανομένων των αρχηγών των κομμάτων, να περιμένει ως την Τετάρτη για να ψηφίσει.
Ο ολλανδικός εταιρικός φόρος και οι πολυεθνικές
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, ένα άλλο θέμα που αναμένεται να καθορίσει την ατζέντα είναι και η προαναγγελθείσα αύξηση του εταιρικού φόρου στις πολυεθνικές εταιρείες.
Το δημοσίευμα επικαλείται τον αναλυτή Πέτερ Καν, της εταιρείας δημοσκοπήσεων I&O Research, ο οποίος αναφέρει: «Ο Ρούτε έχει μία έκτη αίσθηση σχετικά με το πως να συμπεριφερθεί σε κρίσιμες στιγμές και να επηρεάσει το αποτέλεσμα».
Συγκεκριμένα, ένα από τα συνθήματα που υιοθέτησε η προεκλογική του εκστρατεία είναι ο τερματισμός της «φοροαποφυγής και των ανεπιθύμητων φορολογικών διακανονισμών που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να γλυτώσουν τους φόρους.
Η κυβέρνηση Ρούτε έχει προτείνει αύξηση του εταιρικού φόρου και έχει εισηγηθεί κατά της περαιτέρω μείωσης του φόρου μερισμάτων.
Unilever και Royal Dutch Shell
Το Bloomerg περιγράφει πως το 2018 ακόμη, ο Πολ Πόλμαν, διευθύνων σύμβουλος της Unilever, είχε ανακοινώσει την απόφαση του κολοσσού να μεταφέρει τα γραφεία του στο Λονδίνο.
Η αγγλο-ολλανδική εταιρεία είχε βρεθεί στο επίκεντρο της δημόσιας αντιπαράθεσης, που αφορούσε τότε τις διαπραγματεύσεις για την εγκατάλειψη από ολλανδικής πλευράς, του φόρου μερισμάτων.
Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, εκείνη η απόφαση του ομίλου, αποτέλεσε και την αρχή της μεταστροφής της πολιτικής Ρούτε απέναντι στις πολυεθνικές. Κάτι που επιταχύνθηκε και από την πανδημία του κορονοϊού.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, το 2019 είχε έρθει η σειρά της πετρελαϊκής Royal Dutch Shell Plc να επιβεβαιώσει πως δεν είχε καταβάλει εταιρικό φόρο εισοδήματος στην Ολλανδία.
Πάντως, στα πλαίσια ενίσχυσής της εν μέσω πανδημίας, η εταιρεία ταξιδίων Booking.com BV είχε λάβει κρατική ενίσχυση εκατομμυρίων ευρώ.
Η Ολλανδία θεωρείται ένα από τα κράτη που έχουν κεφαλαιοποιήσει το Brexit από πλευράς προσέλκυσης μεγάλων εταιρειών.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το κόμμα VVD του Ρούτε επιδιώκει να συγκεντρώσει ως και 3,5 δισ. ευρώ από τον εταιρικό φόρο. Χρήματα που θα μπορούσαν να διοχετευθούν και στην αντιμετώπιση της πανδημίας.