THEPOWERGAME
Η Λετονία αλλά και η Βενεζουέλα ανακοίνωσαν πως δεν θα προχωρήσουν προσωρινά σε εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astrazeneca για τη νόσο Covid-19, ακολουθώντας στα αχνάρια των αποφάσεων που έλαβαν νωρίτερα Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, μεταξύ άλλων κρατών.
«Οι λετονικές υγειονομικές αρχές ζητούν από τους γιατρούς να μη χρησιμοποιήσουν τα ανοικτά φιαλίδια του εμβολίου της AstraZeneca και να μην ανοίξουν νέα», ανέφεραν οι υπηρεσίες υγείας της χώρας της Βαλτικής, σε κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.
Το μέτρο, που θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες, λαμβάνεται «προληπτικά», λόγω των παρενεργειών για τις οποίες γίνεται λόγος σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, εξήγησαν, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση σοβαρών παρενεργειών — θρομβοεμβολικού επεισοδίου — στη Λετονία.
Στο μεταξύ, λίγο νωρίτερα και η Σλοβενία, η Πορτογαλία και η Κύπρος είχαν ανακοινώσει παρόμοια απόφαση. «Έλαβα την απόφαση αυτή να διακοπεί προσωρινά» η χρήση του εμβολίου της σουηδοβρετανικής εταiρίας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης “προκειμένου να διασφαλιστεί το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας των συμπολιτών μας”, δήλωσε από πλευράς του ο υπουργός Υγείας της Σλοβενίας, Γιάνεζ Ποκλούκαρ σε συνέντευξη Τύπου.
«Δεν υπάρχουν ιατρικές εμπειρογνωμοσύνες που να υποστηρίζουν αυτή τη διακοπή», αλλά πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο εν αναμονή μιας γνώμης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), διευκρίνισε.
Ο EMA έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει «έκτακτη συνάντηση» την Πέμπτη 18 Μαρτίου, για το εμβόλιο αυτό, ενώ αργότερα σήμερα αναμένεται συνεδρίαση μεταξύ των ειδικών του οργανισμού και αρμοδίων για τους κινδύνους που σχετίζονται με τα εμβόλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Την ίδια ώρα και οι αρχές της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν πως δεν θα εγκρίνουν τη χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό εξαιτίας «των παρενεργειών που έχει στους ασθενείς», σύμφωνα με τα λεγόμενα της αντιπροέδρου της χώρας, Ντέλσι Ροδρίγκες.
Οι χώρες που ανέστειλαν πρώτες το εμβόλιο
Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις 11 Μαρτίου «μετά τις αναφορές για περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων» σε εμβολιασθέντες.
Η Νορβηγία ακολούθησε την ίδια ημέρα. Τη Δευτέρα, το Όσλο ανακοίνωσε τον θάνατο μιας υγειονομικού κάτω των 50 ετών η οποία πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία. Διακομίσθηκε σε νοσοκομείο την Πέμπτη, περίπου μία εβδομάδα αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19, χωρίς να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των δύο προς το παρόν.
Μια άλλη υγειονομικός περίπου 30 ετών είχε πεθάνει στη Νορβηγία την Παρασκευή, δέκα ημέρες αφού της χορηγήθηκε το ίδιο εμβόλιο.
Η Ισλανδία επίσης ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου, ακολούθησαν η Βουλγαρία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία
Ποιές χώρες συνεχίζουν μέχρι στιγμής τον εμβολιασμό
Η Βρετανία (παρασκευάστρια χώρα του εμβολίου), η Πολωνία αλλά και η Αυστραλία, βρίσκονται μεταξύ των κρατών που συνεχίζουν -μέχρι στιγμής- τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astrazeneca.
Όπως ανακοίνωσε ο Αυστραλός αρχίατρος, Πολ Κέλι: «Παρόλο που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) διερευνά τα περιστατικά (θρόμβωσης, που παρουσιάστηκαν σε εμβολιασμένους ασθενείς σε αρκετές χώρες), έχει επαναδιατυπώσει την άποψη ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό στην προστασία από τη νόσο Covid-19 και θα πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιείται.
Στο μεταξύ, ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός, Πραγιούτ Τσαν-ό-τσα, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στη χώρα που έλαβε το εμβόλιο της AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό.
Το υπουργείο Υγείας της Ταϊλάνδης ανήγγειλε ότι η χρήση του εμβολίου της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής θα προχωρήσει, καθώς αρκετές χώρες διαβεβαιώνουν πως δεν έχουν διαγνωστεί θρομβώσεις σε ασθενείς μετά τη χορήγησή του. Την Παρασκευή, η Ταϊλάνδη είχε ανακοινώσει πως αναστέλλει προσωρινά την αξιοποίηση του εμβολίου της AstraZeneca, μία απόφαση που πήρε πίσω τη Δευτέρα.