THEPOWERGAME
Κορυφώνεται σήμερα στη Γαλλία η συζήτηση για το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο προβλέπει την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.
Επειτα από μια περίοδο παρατεταμένων κινητοποιήσεων και πολιτικών αντιπαραθέσεων, η Γερουσία υιοθέτησε το σχέδιο νόμου -με 193 ψήφους υπερ και 114 κατά-, κάτι το οποίο, όμως, ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο, κρίνοντας από τη συντηρητική πλειοψηφία που υπάρχει στο Σώμα της Γερουσίας. Πλέον το νομοσχέδιο «μεταφέρεται» στην Εθνοσυνέλευση, με την τύχη του εκεί να μοιάζει αβέβαιη.
Ο πρόεδρος Μακρόν, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, είχε συνάντηση με ορισμένους από τους ηγέτες που μετέχουν στην κεντρώα κυβερνητική συμμαχία του για να συζητήσουν τα δεδομένα της «περίπλοκης» αυτής συγκυρίας που διαμορφώνεται στην Εθνοσυνέλευση.
Οι επιλογές του Μακρόν
Σύμφωνα με το Politico, η πλευρά Μακρόν είχε δηλώσει την πρόθεση του προέδρου να προχωρήσει κανονικά η ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση. Ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισό, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στο σώμα της Γερουσίας, παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία εγγύηση και βεβαιότητα ότι το σχέδιο που εγκρίθηκε την Τετάρτη θα ψηφιστεί από την πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης. Με τον ίδιο να προσθέτει πως «είμαστε αποφασισμένοι να διαμορφώσουμε αυτή την πλειοψηφία» μέσα στις επόμενες ώρες.
Άλλωστε μια έγκριση από την Εθνοσυνέλευση θα νομιμοποιούσε πολιτικά πολύ περισσότερο το σχέδιο Μακρόν για το συνταξιοδοτικό. Από την άλλη, αν η κυβέρνηση ήθελε να υπερκεράσει τον κίνδυνο απόρριψης από τη Βουλή, ο πρόεδρος Μακρόν θα μπορούσε να «επιβάλει» το νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία, αξιοποιώντας συνταγματική πρόβλεψη.
Μια τέτοια επιλογή –σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico– ενδεχομένως να έφερνε τον Μακρόν αντιμέτωπο με μια νέα αναζωπύρωση των κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα, ενώ, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η επίκληση αυτής της συνταγματικής «δυνατότητας» του προέδρου δεν κρίνεται πλέον ιδιαίτερα δημοφιλής από την πλειοψηφία του γαλλικού λαού.