THEPOWERGAME
‘Αλμα κάνουν οι τιμές σε ελαιόλαδο, ρύζι και όσπρια στην Ισπανία με τον πληθωρισμό στη χώρα να ανέρχεται στο 6%ενώ στα ύψη έχει φτάσει και το παραδοσιακό φαγητό της Ισπανίας, παέγια.
Ειδικότερα, το κόστος των βασικών συστατικών που απαιτούνται για το μαγείρεμα του χαρακτηριστικού πιάτου της χώρας αυξήθηκε κατά 19,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον μηνιαίο δείκτη Paella Index του Bloomberg, ο οποίος συνθέτει στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ισπανίας.
Η άνοδος είναι υπερτριπλάσια του συνολικού πληθωρισμού της χώρας ύψους 6%. Η τιμή του ελαιολάδου έκανε το μεγαλύτερο άλμα, κατά 33,5%, ενώ τα όσπρια και τα λαχανικά ενισχύθηκαν κατά 23,6% και το ρύζι κατά 21,2%.
Οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να ανεβαίνουν με γρήγορο ρυθμό ακόμη και μετά την περικοπή των φόρων στα βασικά προϊόντα στην αρχή του έτους από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, η πτώση της παραγωγής φρούτων και λαχανικών λόγω των καιρικών συνθηκών παράλληλα με την ισχυρή εξωτερική ζήτηση έχουν οδηγήσει σε άνοδο των τιμών.