THEPOWERGAME
Αρκετά καταστροφικές είναι οι προοπτικές για τη ρωσική οικονομία όπως ανέφερε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα μετά την κριτική που δέχθηκε το ΔΝΤ σχετικά με τις πρόσφατες προβλέψεις του πως η Ρωσία θα εμφανίσει φέτος ισχυρότερη ανάπτυξη από τη Βρετανία ή τη Γερμανία παρά τις εντεινόμενες πιέσεις από τις δυτικές κυρώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η οικονομία της Ρωσίας θα εμφανίσει φέτος ανάπτυξη της τάξης του 0,3% φέτος και 2,1% το 2024, προβλέψεις πολύ πιο αισιόδοξες από τις τελευταίες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι οικονομολόγοι των οποίων έκαναν λόγο για συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας κατά 3,3% και 5,6% το 2023, αντίστοιχα. Ακόμη και η ίδια η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία παρέτεινε τη Δευτέρα κατά ένα ακόμη εξάμηνο τους έκτακτους ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων, προειδοποίησε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 1% φέτος.
«Όταν κοιτάξετε τις προβλέψεις μας μεσοπρόθεσμα, αυτό που σημαίνουν είναι ότι η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώνεται κατά τουλάχιστον 7%,» είπε η Γκεοργκίεβα σε συνέντευξή της στο CNN, που μεταδόθηκε την Τετάρτη απαντώντας έμμεσα στο σχόλιο του καθηγητή μάνατζμεντ του Γέιλ, Τζέφι Σόνενφελντ, ότι «το ΔΝΤ αποκοιμήθηκε στο τιμόνι» και παπαγαλίζει την προπαγάνδα του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Όσον αφορά στη Ρωσία [η πρόβλεψη του ΔΝΤ] απηχεί αφελώς τις προβλέψεις του Πούτιν για το ΑΕΠ, αγιοποιώντας πρακτικά και νομιμοποιώντας χωρίς επαλήθευση αυτούς τους οικονομικούς μύθους», έγραψε στο περιοδικό Fortune ο Σόνενφελντ, που έχει καταγράψει σε κατάλογο τις εταιρείες που περιορίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από έναν χρόνο.
Η Γκεοργκίεβα είπε στο CNN ότι η ρωσική οικονομία θα υποφέρει σε βάθος χρόνο, λόγω της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού στο εξωτερικό, της απώλειας της πρόσβασης στη δυτική τεχνολογία και των επιπτώσεων των κυρώσεων στην ενεργειακή της βιομηχανία. Σημείωσε δε ότι η Ρωσία κατάφερε «να κατευθύνει ορισμένες από τις πωλήσεις πετρελαίου [της] πέρα από τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», στην Κίνα και την Ινδία, αλλά «αυτό δεν πρόκειται να έχει μόνιμο αντίκτυπο για τη ρωσική οικονομία». «Δεν βλέπουμε τη Ρωσία να επωφελείται με κανέναν τρόπο από όσα έχει προκαλέσει στην Ουκρανία και στον εαυτό της», υπογράμμισε η Γκεοργκίεβα.