THEPOWERGAME
Πριν από τρεις μήνες, τα κορίτσια στην πόλη Κομ, στο Ιράν ανέφεραν μια περίεργη μυρωδιά μανταρινιών στο σχολείο τους. Ορισμένα άρχισαν να αντιμετωπίζουν δυσκολία στην αναπνοή, ναυτία και μούδιασμα. Δεκαοκτώ από αυτά τα κορίτσια μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Φαινόταν ότι είχαν δηλητηριαστεί με τοξικό αέριο.
Σήμερα, όπως αναφέρει ο Guardian, ο αριθμός των κοριτσιών με συμπτώματα κάτω από παρόμοιες συνθήκες ανέρχεται σε περισσότερα από 1.000 σε 15 πόλεις. Την περασμένη εβδομάδα, καθώς δεκάδες μαθήτριες εισήχθησαν στο νοσοκομείο, η ιρανική κυβέρνηση αναγνώρισε τα γεγονότα για πρώτη φορά.
Οι θεωρίες
Πολλοί λένε ότι οι ύποπτες επιθέσεις αποτελούν μέρος μιας εξτρεμιστικής απάντησης –ίσως με σιωπηρή κρατική υποστήριξη– στις διαμαρτυρίες που ηγήθηκαν γυναίκες και κορίτσια και που έχουν προκαλέσει αναταράξεις στο Ιράν από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμβριο του 2022 κι εντεύθεν.
Υπάρχουν όμως επίσης θεωρίες ότι ορισμένες από τις περιπτώσεις μπορεί να αποτελούν ένδειξη μαζικής κοινωνιογενούς ασθένειας –συμπτώματα χωρίς βιοϊατρική αιτία– που προέρχονται από την καταστολή των μαθητριών που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το κίνημα. Και με τις έφηβες να στοχοποιούνται συστηματικά από τις υπηρεσίες ασφαλείας για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις, υπήρξαν νέες διαμαρτυρίες στην Τεχεράνη το Σαββατοκύριακο για την προφανή κλιμάκωση της απειλής για τα παιδιά της χώρας – και για τις αυξανόμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι για χρόνια η εκπαίδευση των κοριτσιών ήταν ένα αποδεκτό και αρκετά συνηθισμένο τμήμα της ζωής στο Ιράν. Από το 2011, οι γυναίκες έχουν ξεπεράσει τους άνδρες στις πανεπιστημιουπόλεις.
Τι απαντά η κυβέρνηση
Επειτα από μήνες σιγής ιχθύος για τα περιστατικά, η πρόσφατη, απότομη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων φαίνεται να έχει πιέσει τις αρχές. Ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι οι δηλητηριάσεις των κοριτσιών αποτελούν «ασυγχώρητο έγκλημα».
Την περασμένη Κυριακή, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας του Ιράν, Γιουνές Παναχί, αναγνώρισε τη δηλητηρίαση «πολλών μαθητριών» στο Κομ. Την Τετάρτη, ο υπουργός Εσωτερικών, Αχμάντ Βαχιντί, δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα. Αυτό φαίνεται να είχε μικρή επίδραση μέχρι στιγμής: την τελευταία εβδομάδα, είπε η Πάρεντ, «ο αριθμός των αναφορών που βλέπουμε έχει εκτοξευθεί».