THEPOWERGAME
Όταν η Σουηδία και η Φινλανδία δήλωσαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Μάιο, πολλοί θεώρησαν ότι αυτό ήταν ένα χτύπημα κάτω από τη μέση για τη Ρωσία και μια απόδειξη αλλαγής στον ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης. Ιστορικά, και οι δύο χώρες είχαν δεσμευτεί για μη ευθυγράμμιση με το ΝΑΤΟ ως τρόπο αποφυγής πρόκλησης της Μόσχας. Η εισβολή στην Ουκρανία το άλλαξε αυτό.
Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία – μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμάχων στο ΝΑΤΟ – θα ήθελαν να ενταχθούν επίσημα στη συμμαχία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου. Ωστόσο, ένα σημαντικό εμπόδιο στέκεται στο δρόμο για να γίνει αυτό πραγματικότητα: Η στάση της Τουρκίας.
Αξιωματούχος της Συμμαχίας δήλωσε στο CNN ότι θεωρούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα περιμένει τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου προτού υποχωρήσει, ώστε να μπορεί να απολαμβάνει τους «επαίνους όλων των δυτικών συμμάχων του».
Πάντως, η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα που εμποδίζει την κίνηση αυτή: Η Ουγγαρία επίσης απέτυχε να επικυρώσει την ένταξη των Σκανδιναβικών χωρών, γεγονός που θολώνει περαιτέρω τα νερά.
Επισήμως, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας για λόγους ασφαλείας, όπως υποστηρίζει. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι και οι δύο χώρες, αν και ιδιαίτερα η Σουηδία, φιλοξενούν μαχητές του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα στην Τουρκία, τη Σουηδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι θα ήθελε να εκδοθούν αυτά τα άτομα, αλλά η Σουηδία έχει καταστήσει σαφές ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.
Οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ διίστανται ως προς το αν πιστεύουν ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου. Στο επίκεντρο και των δύο σχολών σκέψης βρίσκονται οι φετινές τουρκικές εκλογές, οι οποίες θεωρούνται ως η μεγαλύτερη πολιτική απειλή που έχει αντιμετωπίσει ο Ερντογάν εδώ και χρόνια.
Η μεγάλη πλειονότητα των αξιωματούχων που μίλησαν στο CNN είναι απαισιόδοξοι και θεωρούν ότι οι πιθανότητες να αλλάξει θέση ο Ερντογάν είναι σχεδόν μηδενικές.
«Νομίζω ότι είναι όλο και πιο πιθανό η Φινλανδία να διαχωρίσει τη θέση της από τη Σουηδία και να διεκδικήσει μόνη της την ένταξη», δήλωσε ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ στο CNN.
Και κάπως έτσι ευνοείται ο Πούτιν…
Ωστόσο, πολλοί δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί για τη Σουηδία και τη Φινλανδία παρέχουν τέλεια κάλυψη στον Ερντογάν ώστε να μην εμπλακεί σε μια πολιτικά άβολη στιγμή στο ζήτημα του ΝΑΤΟ.
Πολλοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες δήλωσαν στο CNN ότι υπάρχει κίνδυνος το «μπλόκο» της Τουρκίας να τροφοδοτήσει το αφήγημα του Κρεμλίνου ότι η Δύση και το ΝΑΤΟ είναι διχασμένοι.
Η ειρωνεία είναι ότι ένας από τους κύριους λόγους που επικαλέστηκε ο Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία ήταν για να σταματήσει αυτό που αποκαλούσε «επεκτακτικότητα του ΝΑΤΟ». Το γεγονός ότι η επιθετικότητά του ώθησε μια ιστορικά ανένταχτη χώρα στη Συμμαχία εξακολουθεί να θεωρείται από τους περισσότερους στη Δύση ως ένα τεράστιο αυτογκόλ του Κρεμλίνου.
Ο κίνδυνος για το ΝΑΤΟ και την ευρύτερη δυτική συμμαχία έρχεται με το αν η Σουηδία και η Φινλανδία δεν ενταχθούν στη Συμμαχία και το Κρεμλίνο το χρησιμοποιήσει για προπαγανδιστικούς σκοπούς.
Αν συμβεί αυτό, ακόμη και αν ο πόλεμος τελειώσει ξαφνικά, το αφήγημα μιας διαιρεμένης Δύσης θα συνεχίσει να είναι το κυρίαρχο όπλο των αντιδυτικών δυνάμεων.