THEPOWERGAME
Η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, μαζί με την ομάδα της εξετάζει ήδη το πώς θα είναι ο υγιής ανταγωνισμός στο μετασύμπαν (metaverse) ή τον τρόπο που οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), όπως το ChatGPT, θα αλλάξουν τα δεδομένα στο ψηφιακό γίγνεσθαι. «Ορισμένες φορές θα πρέπει να είμαστε τολμηροί, για να είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις», σχολίασε η Βεστάγκερ στο πλαίσιο συνεδρίου που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες.
Γνωστή ως η «τσαρίνα» της τεχνολογίας στην ΕΕ, η επίτροπος Ανταγωνισμού της Κομισιόν πρωτοστάτησε με την επιβολή προστίμων στους ψηφιακούς κολοσσούς για τη μονοπωλιακή συμπεριφορά τους, ανοίγοντας έτσι τη δημόσια συζήτηση για τη θέσπιση ενός κανονιστικού πλαισίου, ώστε να τεθούν όρια και ευθύνες στο Διαδίκτυο. Οι δύο επίμαχες οδηγίες για τους ψηφιακούς κολοσσούς (Digital Services Act και Digital Markets Act) πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή από το 2024, με την ΕΕ να αποτελεί πρωτοπόρο στη ρύθμιση των τεχνολογικών κολοσσών με ένα ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Από το συνέδριο της εταιρείας τεχνολογίας Keystone στις Βρυξέλλες, η Βεστάγκερ επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως οι αρχές Ανταγωνισμού θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται σε διεθνές επίπεδο και να μοιράζονται τα ευρήματά τους, ακόμη και εάν καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα. Το Bloomberg επισημαίνει πως τα σχόλια της Βεστάγκερ διατυπώνονται εν όψει της ανακοίνωσης των αρμόδιων αρχών σε ΕΕ και Βρετανία για τα σχέδια εξαγοράς της Activision Blizzard από τη Microsoft έναντι 69 δισ. δολαρίων προς τα τέλη Απριλίου. Εάν ευοδωθεί η συμφωνία αυτή, η μεγαλύτερη που έχει επιχειρήσει να κλείσει στην ιστορία της η Microsoft, τότε ο όμιλος θα κατακτήσει την 3η θέση στην παγκόσμια αγορά των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, μετά την κινεζική Tencent και την ιαπωνική Sony.
Mε την απόκτηση της Activision, η οποία παράγει και διαθέτει κορυφαία ηλεκτρονικά παιχνίδια, όπως το Call of Duty και το World of Warcraft, οι Αρχές φοβούνται πως η Microsoft θα μπορούσε να πλήξει ανταγωνιστές, μεροληπτώντας υπέρ των κονσόλων της Xbox και των υπηρεσιών της στο cloud gaming. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η διανομή του παιχνιδιού Call of Duty στο μέλλον, το οποίο έχει αποφέρει συνολικά έσοδα 30 δισ. δολαρίων στην Activision. Η Microsoft προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των Αρχών, τονίζοντας πως μετά την εξαγορά το δημοφιλές παιχνίδι θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμο για τις κονσόλες παιχνιδιών και άλλων εταιρειών, εκτός των δικών της Xbox.
Οι ψηφιακοί κολοσσοί -κυρίως οι Apple, Microsoft, Alphabet και Meta Platforms- έχουν αναπτύξει το λόμπινγκ και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, προκειμένου να αποκρούσουν την επιβολή κανόνων στις δραστηριότητές τους. Παράλληλα, επενδύουν αδρά στον τομέα της ΑΙ. Εκτός της εξαγοράς της Activision, η Microsoft ανακοίνωσε πρόσφατα την επένδυση 10 δισ. δολαρίων στην OpenAI, της οποίας η εφαρμογή ChatGPT θεωρείται πως απειλεί την κυριαρχία της Google ως κορυφαία μηχανή αναζήτησης.
Η επένδυση-μαμούθ της Microsoft, ωστόσο, αντανακλά τον εντεινόμενο ανταγωνισμό με την Alphabet (μητρική της Google), την Amazon και τη Meta για τις εφαρμογές που παράγουν κείμενο, εικόνες και άλλα μέσα επικοινωνίας, ως απάντηση σε απλή αναζήτηση του χρήστη. Προς τα τέλη του περσινού έτους, η Meta επιβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει καμία οπισθοδρόμηση από τα επενδυτικά σχέδια στη Reality Labs, η οποία πραγματοποιεί έρευνες στην εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει τελευταία.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, οι κυβερνώντες καλούνται να προλάβουν εξελίξεις που ενδεχομένως να έχουν επιπτώσεις σε οικονομικό, κοινωνικό ή και πολιτικό επίπεδο. Το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, όπου αποκαλύφθηκε η κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών από το Facebook, που ύστερα μετονομάστηκε σε Meta, ή ο κομβικός ρόλος που μπορεί να παίξει το Twitter στην καταπολέμηση ή ενθάρρυνση της παραπληροφόρησης στο Διαδίκτυο, αντανακλούν τις δυσκολίες στη χαλιναγώγηση του Διαδικτύου.